Hlavní obsah

Kraus a Novotný: Jet společně? To bychom všem vytřeli zrak

Na zasněžených tratích plných skoků a zatáček je třeba se mít na pozoru před dvěma českými borci. Michal Novotný vyhrál finálový závod sezóny SP ve snowboardcrossu ve Valmalenku, o kus dál v La Plagne se totéž povedlo skikrosaři Tomáši Krausovi. „Gratuluju, skvělá práce,“ vyhrkli na sebe oba kamarádi při dvojrozhovoru pro Právo.

Článek

Vy už se spolu znáte hodně dlouho, je to tak?

Novotný: První větší společná akce byla, když jsme spolu jeli na historicky premiérové závody Světového poháru ve skikrosu, kde pak Tomáš vyhrál.

Kraus: Ale už předtím jsme spolu byli na pár menších závodech.

A loni už jste spolu strávili část letní dovolené na windsurfech. Komu to jde lépe?

Novotný: Asi Tomášovi.

Kraus: Já to dělám o dost déle, ale ne zase o tolik líp. Věnujeme se tomu tak týden dva v roce, což je málo, ale neubírá to na té zábavě, kterou si u toho užíváme.

Z Tomáše Krause se stal i vášnivý golfista. Vás, Michale, tento sport neoslovil?

Novotný: Já do toho ještě nepronikl, radši pojedu na vodu.

Ale skákání s padákem chytlo vás oba, přidáte v létě další seskoky?

Kraus: Já mám zatím jen dva, Majkl mnohem víc. Jak on by se potřeboval dostat do toho golfu, já zase do skákání. Akorát, že mě skákání baví víc než jeho golf.

Novotný: Ale já ten golf zatím skoro nezkusil, tak nemůžu říct, že mě nebaví. Jen mi na pohled nepřijde, že by mě měl chytnout.

Když měl Michal Novotný závody v Jižní Americe, pár dní tam ještě putoval po okolí. Vy jste také cestovatel Tomáši?

Kraus: To je takový bonus toho sportu, že přijedete do míst, kde neplatí věci, které platí doma. Před 18 lety mi přišla taková Kanada, teď Japonsko. V létě chci jet trénovat do Chile, tak bych tam zůstal pár dní, ale teď, když mám rodinu, už to na dlouho nebude.

Novotný: Ty jedeš do Chile? My tam pojedeme taky. Tak se zkusíme domluvit.

Jak by asi dopadla výměna vašich disciplín? Michal byl výborný skikrosař, ale zvládl by Tomáš krosovou trať na snowboardu?

Kraus: Ne. Už jsem to párkrát zkusil, když nás s Majklem bolely nohy, vyměnili jsme lyže za prkno a sjel jsem průměrný kopec. Ale aby si to člověk užil, musí se dostat na slušnou úroveň.

A proč u vás, Michale, nakonec vyhrál snowboard před lyžemi?

Novotný: Velkou roli hrálo to, že mi to na prkně šlo o fous lépe. Na lyžích jsem v začátcích taky byl v české špičce, ale dlouho bych tam nevydržel. A na snowboardu mě to baví víc.

Je ve snowboardingu i lepší parta?

Novotný: Je to o lidech, ale asi je mezi snowbardisty víc surfařů a cestovatelů. Ale na závodech na startu nikoho s jointem nepotkáte na lyžích ani na prkně.

Michal říkal, že vás jednou ve skikrosové jízdě porazil. Moc lidí tohle říct nemůže, vybavíte si to, Tomáši?

Kraus: On to říká tak často, že už si to začínám vybavovat. (oba se smějí) Ale určitě se to stalo a není to nic divného. On jezdí výborně na lyžích a má super starty ze snowboardcrossu.

Novotný: Je už to fakt dávno, Tomáš ještě nevěděl, jak na to. Já už dva roky jezdil tu svoji disciplínu a věci, co jsem z ní znal, jsem zužitkoval v jednom semifinále.

Víte ještě o někom, kdo startoval ve Světovém poháru v obou disciplínách?

Novotný: Možná někdo jo, ale nevím o tom.

Kraus: Já myslím, že jsi jediný.

U které disciplíny dochází častěji ke zranění?

Novotný: Nevím, jak to bylo u vás, ale my teď měli hodně bídnou sezónu. Na konci bylo z první třicítky zraněných deset lidí.

Kraus: My měli dva nebo tři závody na tohle dost blbé, zbytek byl v pohodě.

Záviděl jste, Tomáši, svému parťákovi, že snowboardcross se jel už na olympiádě v Turíně?

Kraus: Nezáviděl, ale mrzelo mě to. Nevěděl jsem, proč by tam naše disciplína neměla být.

Novotný: Ty schvalovací procedury trvají strašně dlouho a skikros byl mladý. I takhle se tam oba ty naše sporty dostaly strašně rychle.

Řeší se, co udělá zařazení na OH se skikrosem. Co provedlo se snowboardcrossem?

Novotný: Celé se to strašně zprofesionalizovalo. Závodníci zůstali stejní, ale točí se kolem toho mnohem víc lidí a techniky.

Kraus: U nás je to teď to samé. Když jsme začínali, 15 lidí to bralo vážně, a to ještě ne tak jako teď, a zbytek to bral jako punk. Teď se spolu týmy připravují celý rok. Nevýhoda je, že trošku ubylo legrace. Když teď udělají party den před závodem, nepřijde tam nikdo.

Novotný: Ale když je po závodě, tak pořád chodí všichni.

Existuje i disciplína ultracross, kde spolu jedou ve dvojici snowboardkrosař a skikrosař. Zkusili jste to někdy?

Novotný: Bohužel ne. Ale jestli to jednou pojedeme, tak vyhrajeme na plné čáře!

Kraus: Jasně, to všem vytřeme zrak. (oba se usmívají) Jezdilo se to i na X-Games.

Novotný: Ale to jsem tam tehdy ještě nejel já... Teď se ale zkoušel závod dvojic ve snowboardcrossu, to může být zábava. Nechceš to navrhnout i skikrosařům?

Kraus: My počkáme, až se to chytne u vás.

Novotný: Jasně. My snowboardisti vždycky něco vymyslíme a oni to odkoukají. (směje se)

Reklama