Hlavní obsah

Kraus s Novotným před olympijskou sezónou omezí adrenalin

PRAHA

Zatím si ještě užívají volna po nedávno ukončené sezóně, v hlavě už ale spřádají plány pro příští rok, jehož vrcholem budou pro oba olympijské hry ve Vancouveru. Skikrosař Tomáš Kraus se bude přes léto chystat na premiéru pod pěti kruhy, jezdec snowboardcrossu Michal Novotný prožije atmosféru Her podruhé. Pro úspěch chtějí udělat vše, dokonce omezí své oblíbené adrenalinové sporty.

Článek

Divoká voda, lezení, skok padákem, windsurfing a jiné kratochvíle, při nichž běžným smrtelníkům není do zpěvu, berou oba jako skvělou zábavu. Letos však nechtějí s výhledem na Vancouver riskovat. „Bude to spíš trénink než adrenalin,“ přitakal Kraus při úterním setkání s novináři. „Bylo by nezodpovědné věnovat se víc věcem, co nás baví, než přípravě,“ doplnil Novotný, který navíc potřebuje dát dohromady bolavá záda, která jej trápila již v úvodu sezóny.

Závěr přípravy oba závodníci obohatí soustředěním na sněhu v Chile, kde v závěru léta panují ideální lyžařské podmínky. Oba také chystají spolupráci s dalšími týmy. „My se chystáme do Chile spolu s Francouzi. Výhoda většího týmu je, že lze nasimulovat závodní podmínky,“ přiblížil Kraus novinku v přípravě. Novotný se hodlá spojit s dalšími závodníky z menších států. „Problém malého týmu je, že se při tréninku nejezdí ve čtyřech jako při závodech,“ podotkl vítěz posledního letošního závodu SP.

Kratší poutka už Kraus nebere

S ohledem na olympijský rok oba české reprezentanty velice zajímá, jak bude ve finále vypadat olympijská trať. „Už jsem tam jel, ale může se to změnit. Kanaďané budou chtít maximálně využít domácího prostředí,“ dumal Kraus. „Kdybych byl organizátor, tak to určitě udělám. Když to může pomoct k předjetí takového borce jako je Tomáš,“ přidal se smíchem Novotný.

Kraus má již na kontě dva tituly mistra světa, čtyřikrát vyhrál Světový pohár ve skikrosu a v roce 2006 získal v akrobatickém lyžování velký Křišťálový glóbus. Letos mu světový šampionát nevyšel, v japonském Inawaširu vypadl v prvním kole, zklamání ale napravil dalším celkovým triumfem v SP. „Během sezóny jsem udělal nějaké chyby. S výhledem na příští sezónu je to ale paradoxně lepší, než kdybych všechno vyhrál. To by soupeři snáze finty okoukali,“ má jasno jedna z medailových nadějí pro Vancouver.

Při rozboru toho, co lze udělat příští rok lépe, se pětatřicetiletý skikrosař soustředí nejen na techniku jízdy či možnosti startu, ale i na použitý materiál. „Důležitá je i délka poutek, rukavice... Třeba při prvním letošním závodu jsem měl kratší poutka než obvykle, píchnul jsem si do lyže a byl z toho pád. Od té doby jsem používal delší a už se to nestalo. Lepší ale takové výpadky v letošní sezóně než v té příští. Světová špička se zhušťuje a každá chybička rozhoduje,“ dodal Kraus.

Reklama