Hlavní obsah

Jakub Jiroutek nepovede české, ale italské skokany na lyžích

Jeden z kandidátů na uvolněné místo hlavního kouče reprezentace skokanů na lyžích Jakub Jiroutek český tým trénovat nebude. Přijal totiž nabídku z Itálie, kde bude dělat asistenta bývalému skokanovi a hlavnímu kouči Robertu Ceconovi, jenž má dovést italský národní tým k úspěchu na olympijských hrách ve Vancouveru.

Článek

"Určitě k tomu odchodu do Itálie přispěla také situace v českém skoku, odchod hlavního trenéra (Richarda Schallerta) i finanční krize, která se do našeho sportu určitě promítne. Skok nebude mít takové peníze, jaké měl v poslední letech," prohlásil v rozhovoru pro ČTK jednatřicetiletý bývalý skokan Jiroutek, který se svým bratrem Davidem vedl reprezentační B tým.

Ze sportovní hlediska ho potěšilo, že Italové měli zájem o jeho zkušenosti a tréninkové metody. "Navíc mohu rozvíjet sám sebe, mám volnou ruku a v Itálii mi věří. Takovou důvěru jsem tady neměl," řekl Jiroutek. V neposlední řadě rozhodlo i finanční hledisko. "Byla to nabídka, která se skutečně nedala odmítnout," přiznal Jiroutek.

V Itálii by rád zůstal až do roku 2013

Podepsal smlouvu na rok do olympijských her s roční opcí, ale rád by v Itálii zůstal až do sezóny 2013, kdy bude ve Val di Fiemme mistrovství světa v klasickém lyžování. "To bych určitě chtěl a věřím, že k tomu bude všechno směřovat," prohlásil trenér, kterému v Dukle Liberec skončí smlouva na konci května. "Věřím, že se jednou vrátím a budu trénovat národní tým i tady," dodal.

Česká reprezentace tak má o trenéra nouzi. Z domácích kandidátů přicházejí v úvahu nyní už pouze David Jiroutek a Jaroslav Sakala, který však vede tým žen a ještě by u něj prý chtěl alespoň dva roky zůstat. Vedení úseku skoku však ještě dalo nabídku jednomu zahraničnímu kouči, jehož jméno ale předseda úseku Leoš Škoda nechtěl zveřejnit.

"Chci počkat, až se mi k té nabídce vyjádří jeho svaz," řekl ČTK Škoda. Zahraniční trenéři mají však na rozdíl od českého skoku na lyžích z velké většiny smlouvy až do olympijských her, proto je velká pravděpodobnost, že Schallertovým nástupcem se stane David Jiroutek. "Aktuálně pracujeme s touto variantou," přiznal Škoda.

Reklama

Související témata: