Hlavní obsah

O olympijské účasti skokanek může být jasno až za čtvrt roku

Zatím týden trvající soud se nepřiblížil rozhodnutí, zda na olympijských hrách ve Vancouveru budou moci závodit ve skocích na lyžích i ženy. Soudkyně v dějišti ZOH si po pěti dnech procesu vzala čas na rozmyšlenou, aby prostudovala argumenty obou stran. Zástupci skokanek i organizačního výboru her (VANOC) očekávají, že verdikt může padnout třeba až za tři měsíce.

Článek

Na soud se obrátilo 15 současných a bývalých skokanek včetně premiérové mistryně světa z Liberce Lindsay Vanové, které požadují, aby byl ženský skok do programu her zařazen. To, že v programu her jsou tři mužské skokanské soutěže a ani jedna ženská, považují za diskriminaci.

Jejich právní zástupce Ross Clark argumentuje tím, že kontrakt, který VANOC podepsal s Mezinárodním olympijským výborem (MOV), podléhá kanadským zákonům. Právník organizátorů George Macintosh oproti tomu tvrdí, že o tom, jaké sporty budou zařazeny do programu her, rozhoduje MOV, který spadá pod švýcarskou jurisdikci.

Pokud se skokankám nepodaří dosáhnout účasti na hrách, budou požadovat, aby ve Whistleru nezávodili ani muži. To si však údajně nikdo z nich nepřeje. "Nemělo to dojít takhle daleko. Celý život trénujeme společně a myslím, že bychom měli být společně i na olympiádě," uvedla Vanová.

Reklama