Hlavní obsah

Policie je na překupníky fotbalových lístků krátká

Předražené a často i falešné vstupenky patří ke koloritu významných fotbalových zápasů. Překupníky láká středeční souboj českých reprezentantů s výběrem Nizozemska o evropský šampionát, a proto je v pohotovosti i policie. Proti překupníkům má ale velmi malé šance. "Těžko jim něco dokážeme," poznamenal mluvčí pražských policistů Ladislav Bernášek.

Foto: ČTK/Libor Zavoral

O zápas s Nizozemskem je obrovský zájem. Letná už je dávno vyprodaná.

Článek

Pokud na podezřelého obchodníka narazí, mohou mu policisté zkontrolovat doklady. "Budeme to monitorovat, ale neprokážeme, že předražené lístky někdo prodává opakovaně," řekl dále Bernášek. A to je podle něj právě stěžejní pro to, aby mohlo být překupníkovo jednání posouzeno jako přestupek. "O přestupek na úseku podnikání by mohlo jít tehdy, bylo-li by zjištěno, že tak jedná za účelem získání majetkového prospěchu v delším časovém období," vysvětlil Bernášek.

Tyto podmínky podle něj nenaplňuje například prodej deseti lístků před jediným utkáním. Kdyby se podařilo zjistit, že překupník prodával předražené vstupenky již v minulosti a navíc tak způsobil škodu většího rozsahu, mohl by být obviněn z trestného činu neoprávněného podnikání.

Obchodů s falešnými vstupenkami na dnešní dávno dopředu vyprodané utkání se Bernášek neobává. "Lísky, které zajišťuje fotbalový svaz, jsou elektronicky chráněné," vysvětlil.

Na letenský stadion se vejde skoro 18 500 fanoušků. Další budou moci zápas sledovat na dvou velkoplošných obrazovkách na Staroměstském náměstí.

Reklama

Související témata: