Hlavní obsah

Harrachov je jediným kandidátem na MS v letech 2014

PRAHA

Po dvanácti letech a počtvrté v historii se s největší pravděpodobností bude bojovat na harrachovském mamutím můstku o tituly na mistrovství světa v letech na lyžích. Na základě oficiální zprávy Mezinárodní lyžařské federace (FIS) je Harrachov jediným uchazečem o pořádání šampionátu v roce 2014.

Foto: Ondřej Lazar Krynek - skoky.net

Můstky v Harrachově

Článek

Volby se uskuteční až za rok 3. června v Turecku, ale už do 1. září 2009 musejí organizátoři připravit projekt MS na základě požadavků FIS, které obsahují detaily ohledně sportovní organizace, ubytování, přepravy, bezpečnosti, logistiky či ochrany životního prostředí.

O MS v letech se mamutí můstek pod Čertovou horou ucházel již pro rok 2012, ale volby v Kapském městě loni vyhrál norský Vikersund.

"Jsme velice rádi, že jsme jediným kandidátem. Je vidět, že už kandidatura na rok 2012 byla výborně připravená. Projekt areálu s osvětlením a dalšími vylepšeními je kvalitní, což možná vzbudilo v potenciálních kandidátech respekt," řekl ČTK Tomáš Ploc, starosta města Harrachov a místopředseda organizačního výboru.

Můstky budou v době MS už zřejmě spadat pod Obecně prospěšnou společnost, jejímiž zakladateli jsou Liberecký kraj, Svaz lyžařů ČR (SLČR), město Harrachov a TJ Jiskra Harrachov. Na tu by měl převést můstky Sportovní areál Harrachov, což letos v dubnu schválil na valné hromadě jeho vlastník Český svaz tělesné výchovy.

Nejvíce zájemců se do uzávěrky (30. dubna 2009) přihlásilo o šampionát klasiků. V roce 2015 má zájem mistrovství běžců, skokanů a sdruženářů pořádat Falun, Lahti, Oberstdorf a Zakopané. Tři kandidáty má MS alpských lyžařů 2015 - Cortinu d'Ampezzo, Svatý Mořic a Vail, což jsou neúspěšní kandidáti pro rok 2013, a světové klání v akrobatickém lyžování a snowboardingu chce dohromady hostit Kreischberg.

"Jsem potěšen, že přes současné ekonomické klima máme dostatek kandidátů," uvedl prezident FIS Gian Franco Kasper.

Vítězové MS v letech na lyžích v Harrachově:
1983 - 7. MS: Klaus Ostwald (NDR)
1992 - 12. MS: Noriaki Kasai (Jap.)
2002 - 17. MS: Sven Hannawald (Něm.)

Reklama

Související témata: