Hlavní obsah

Lyžař Kožíšek chce pro olympiádu zas získat sprinterskou rychlost

PRAHA

Studuje první ročník Policejní akademie, pomáhá s běžkařskou školu, v rámci tréninku závodí na horském kole, ale především zůstává Dušan Kožíšek stále běžcem na lyžích. A doufá, že na zimní olympiádě ve Vancouveru příští rok dokáže navázat na dvě bronzové medaile ze sprintu dvojic ze světových šampionátů.

Článek

"Přijel jsem rovnou ze školy," řekl ve středu Kožíšek před čtvrteční exhibicí českých a italských reprezentantů na kolečkových lyžích v Praze na Ladronce. "Dodělával jsem zkoušky a zápočet, ale uspěl jsme jen částečně," dodal student oboru Bezpečnostně právní studia.

Studium stíhá jako jeho kolegové z reprezentace vždy v jarních měsících. "Mám za sebou zimní semestr a část letního," řekl.

V sezoně na učení není čas. V té uplynulé si šestadvacetiletý rodák z Jilemnice vylepšil pátým místem v Davosu osobní maximum ve Světovém poháru, ale na domácím mistrovství světa v Liberci se příliš neprosadil. "Ve sprintu došlo k určitému útlumu. Chyběla mi rychlost a měl jsem problém se propracovat z kvalifikace," řekl Kožíšek.

Už má plán přípravy na nadcházející olympijský rok, ale předtím ještě stihl různé aktivity. Věnoval se mimo jiné běžkařské škole, kterou se starším bratrem Petrem provozují. "Pořád nás někdo bombardoval žádostmi o radu," vysvětlil, proč se školou začali.

Vyzkoušel kurz lezení, sebeobrany a střelbu

Koncem března si v rámci školy na vojenském cvičení vyzkoušel kurz lezení, sebeobrany a při střelbě měl v ruce hned několik druhů zbraní. "Byl to docela zážitek, málokdo si takhle vystřelí," podotkl.

Na prahu letní dřiny už má na kontě první výhru. Kousek od Tanvaldu byl členem vítězného tria ve štafetové závodu Muchovman. "Jeden leze, druhý jede na kole, to jsme byl já, a třetí běží. Podařilo se nám vyhrát, takže to je dobře zahájená sezona," smál se Kožíšek.

S národním týmem ho čekají soustředění v Itálii a v Oberhofu, kde bude využívat tunel na klasické lyžování na sněhu. Další přípravné kempy reprezentace se uskuteční hlavně v Liberci. "Takže možná budu na rozdíl od loňské letní přípravy i víc doma," doufá.

Opět by chtěl najít svoji sprinterskou energii. Na olympiádě se sprint dvojic pojede volnou technikou. "To je moje disciplína," poukázal na bronzy z MS v Sapporu 2007 s Milanem Šperlem a o dva roky dříve s Martinem Koukalem v Oberstdorfu. "Myslím, že pokud to vyjde, mohlo by to dobře dopadnout," uvedl Kožíšek směrem k Vancouveru.

Po svém boku by mohl mít zase jiného partnera. Ve sprintu vyrostl talent Aleš Razým. "Určitě jsme hlavní adepti," řekl Kožíšek. Možná se ovšem opráší i společenství s Koukalem, který se údajně chystá opět více jezdit i sprinty. Bude větší konkurence plusem? "Může nás to hecovat, ale na druhou stranu bude tlak, že člověk nemá své jisté a čeká stres, jestli vůbec bude závodit," prohlásil Kožíšek.

Reklama