Hlavní obsah

Medvědi jsou tam běžní, říká o Vancouveru Martin Koukal

Lyžar Martin Koukal vyrazil do Vancouveru, dějiště příštích zimních olympijských her. Prohlédl si nejen tratě, aby podle nich upravil svůj trénink, ale také medvědy, kteří tam volně pobíhají. "Šokovaný jsem je nejdřív pozoroval z auta. Ale nejsou nebezpeční. Lidi je nezajímají," vyprávěl s nadšením Koukal.

Článek

Sólově jste před časem vyrazil do dějiště příštích zimních her. Jak moc důležité pro vás bylo vidět místa poblíž Whistleru, kde v únoru 2010 půjde o olympijské medaile?

Vždy, když jsem měl seznamovací kemp před akcí v klidu, to pomohlo. Třeba před mistrovstvím v Oberstdorfu a vlastně i v Liberci. Cítil jsem, že jedu do známého prostředí, bylo to znát. Najdu si důležitá místa na tratích. Dá se podle toho zařídit trénink v létě.

Dá se areál k něčemu přirovnat?

Moc ne. Základem jsou dva pětikilometrové okruhy, jeden s táhlými stoupáními, druhý s prudšími. Ale nic extrémního, takový mix. Trochu jako ve Skandinávii. Blízko sebe jsou můstky a stadióny pro běh i biatlon. Je to asi 15 km od vesnice ve Whistleru.

Účastníci testovacího Světového poháru v minulé zimě to dost kritizovali...

Ale pořadatelé už to změnili. Patnáctku skejtem ztížili, předělali to na sedmapůlkilometrové kolečko. Nechali v něm těžší pětku a část té druhé. Záleží také, jaký bude sníh. Pomalejší z toho udělá těžký závod, když bude rychlejší, jako byl prý v lednu, nebude to zase tak těžké.

Nebudou to vzhledem k odlehlosti souboje bez diváků?

Auty se tam nebude moct. Ale mají vymyšlenou autobusovou dopravu pro 10 tisíc lidí.

Lyžoval jste tam pozdě na jaře. Se sněhem tam asi problém není...

Mají jen přírodní, přitom to není nijak vysoko. Spodek sjezdovek leží asi 670 m nad mořem, náš areál 850 až 950. Ale v Britské Kolumbii mají extrémní srážky od moře. Odjížděl jsem 5. května a byl tam metr sněhu. Sjezdovky jezdí do půli června.

A kolem prý pobíhají medvědi?

Ale nejsou nebezpeční. Jsou to medvědi černí, lidi je nezajímají. Šokovaný jsem je nejdřív pozoroval z auta. Pro mě to byl svátek, ale je to tam běžné zvíře. Připadá tam jeden medvěd na kilometr čtvereční a běhají i u sjezdovek. Na našich tratích jsem je neviděl, jen stopy, které mi ukazovali Američani. To jsem na lyžích nezažil.

Váš kamarád Radek Jaroš, s kterým jste kdysi byl i v Himálaji, pospíchal v době vaší cesty na další osmitisícovku Manaslu. Sledoval jste na dálku jeho cestu?

No jasně. Dokonce když bylo jasné, že zbude sám, mi říkal, že by mě vzal. Ale nešlo to.

Reklama