Hlavní obsah

Pořadatelé lyžařského MS jednají o dluzích s vládou

Pořadatelé libereckého mistrovství světa v klasickém lyžování začali podle webu Týden.cz vyjednávat s novou vládou o další finanční pomoci. Organizační výbor v čele s prezidentkou Kateřinou Neumannovou má podle sobotní informace serveru dluhy přes 100 milionů korun. Státní pokladnu dosud letošní šampionát celkově přišel na dvě miliardy.

Článek

Organizátoři MS v minulých dnech jednali s náměstkem ministryně školství Janem Kocourkem, údajně o postoji vládních představitelů k dluhu, který po šampionátu zůstane. Kocourek však nechtěl obsah schůzky komentovat: "Sešli jsme se, ale víc vám k tomu neřeknu," uvedl.

Liberecký organizační výbor čeká na poslední splátku od mezinárodní lyžařské federace. V polovině června má na účet dorazit zbývajících 42 miliónů korun. Zveřejněné pohledávky vůči Neumannové a spol. zatím činí zhruba 43 miliónů, i podle ministra financí Eduarda Janoty však dluží mnohem víc. "Konečný dluh bude činit více než 50 miliónů korun," řekl Janota.

Pořadatelé ještě kalkulují s částkou za prodej majetku, jehož hlavní část tvoří informační technika, používaná během šampionátu. Další peníze očekávala Neumannová za televizní práva nebo pronájem servisních buněk. Ani tato suma ale podle Týdne hrozící bankrot neodvrátí, pouze dluh zmenší.

Pokud by se za dluhy pořadatelů nezaručil stát, musí je zaplatit město Liberec společně se Svazem lyžařů ČR. Organizační výbor už čelí žalobě, kterou na něj podala Technická univerzita v Liberci. Sama Neumannová se v současnosti k záležitosti nevyjadřuje.

Reklama

Související témata: