Hlavní obsah

Sjezdař Krýzl věří, že by mohl olympiádu stihnout

V hamburské nemocnici už udělá pár krůčků, může se převalovat a koukat na televizi. Sjezdař Kryštof Krýzl je tři dny po operaci páteře, při které mu lékaři šrouby zpevnili zlomený pátý obratel, v docela dobré náladě. A doufá, že se olympijské závody ve Vancouveru pojedou i s jeho účastí.

Článek

"Asi to není úplně skvělé, ale průběh všeho je dobrý, takže to snad bude v pohodě," řekl v pondělí dvaadvacetiletý lyžař Dukly Liberec.

Osmý slalomář z mistrovství světa ve Val d´Isere se zranil ve čtvrtek při tréninku v lyžařské hale v německém Wittenburgu. V předposlední jízdě po chybě vylétl z trati, síť ho jen zbavila lyží a přetočila a on spadl asi z pěti metrů na záda do U-rampy.

"Bylo to drsný, a když se to stalo, tak jsem byl v pytli," popisoval své pocity. Hned začal zkoušet, jestli může hýbat končetinami, zda neochrnul. Hned ke své úlevě pohnul palcem na noze. "Měl jsem radost a byl jsem za to vděčný. Pak šlo jenom o to přetrpět bolest," řekl.

Problém měl s dýcháním. Prasklý pátý obratel mu způsoboval ostré bolesti v plicích. "Měl jsem pocit, jako kdyby se rozbila sklenička a měl jsem střepy v plicích,. Musel jsem dýchat do břicha. Do vrtulníku mi dali morfium, tak to bylo na chvilku dobrý," doplnil Krýzl.

Při sobotní operaci mu lékaři zpevnili obratel šrouby. V těle je bude mít devět měsíců. "Okolo vytvořili nějaký límec. Moc se v tom nevyznám a nepátrám po tom," řekl Krýzl. Aktuální vyšetření na CT ukázalo, že je vše na svém místě. "To je důležité," oddechl si.

Hodně povzbuzujících zpráv

Koncem týdne by se měl letecky přesunout do Česka. Doktoři v motolské nemocnici budou předem znát jeho rentgenové snímky. "Trenér je tam vezl, aby se na ně pan Kolář podíval," uvedl Krýzl na adresu vyhlášeného fyzioterapeuta.

Od kamarádů a známých i blízkých dostal hodně povzbuzujících zpráv. Přesto ho v prvních dnech napadlo, jestli to není konec lyžování. "Blikne to hlavou, ale nechci nad tím moc přemýšlet. Nechci to přivolávat," řekl pražský rodák. Zatím ho všichni ujišťují, že bude v pořádku, a tak by nemusel olympijskou sezonu vynechat. "Třeba olympiádu bych mohl stihnout."

Z lyžařského prostředí ví, že i z těžkých karambolů se dá vrátit na vrchol, kam se pomalinku dostával. Příkladem mu může být norský obr Aksel Lund Svindal, který se předloni ošklivě zranil, vynechal sezonu, ale v té letošní už závodil a vyhrál Světový pohár.

"Myslím na to, že když zranění člověka potom neomezuje bolestí a v pohybu, tak mu to může dodat vnitřní sílu," uvedl Krýzl. "Když člověk ví, že je v pohodě a může fungovat, tak si pak užívá, že je zdravotně v pořádku a jde do sportu třeba s větší chutí," uvažoval sjezdař.

Reklama

Související témata: