Hlavní obsah

Liberecká univerzita zažalovala organizátory lyžařského MS

LIBEREC

Technická univerzita v Liberci podala žalobu na organizátory světového šampionátu v klasickém lyžování. Organizační výbor nezaplatil 8,75 milionu korun za pronájem vysokoškolských kolejí a tamní menzy. Univerzitě se nepodařilo sjednat s pořadateli splátkový kalendář, uvedla její mluvčí Jaroslava Kočárková.

Článek

"Žaloba byla připravená asi měsíc. Čekali jsme na upřesnění, jak chtějí pořadatelé dluh vyrovnat, ale ani to nepřišlo, proto ho budeme vymáhat soudně," poznamenala mluvčí. Aktivace žaloby stála univerzitu 350 000 korun.

Organizátoři si pronajali na dobu šampionátu menzu a celý areál kolejí v Harcově, který běžně obývá asi 3000 studentů. Univerzita kvůli tomu musela koleje opravit a také zkrátit zimní semestr. Během mistrovství tam pobývalo asi 800 účastníků šampionátu, hlavně sportovců. Univerzita za to účtovala pořadatelům necelých 11 miliónů, ti jí ale zaplatili jen zhruba dvoumiliónovou zálohu.

Univerzita není jediná, komu pořadatelé dluží. Platby 21 miliónů korun za zajištění dopravy v průběhu šampionátu se nedočkal ani Dopravní podnik města Liberce (DPML). "Žalobu jsme ale zatím nepodali," řekla ČTK mluvčí společnosti Martina Poršová.

Dopravnímu podniku by chybělo pět procent výnosů

Dopravní podnik nasadil v době šampionátu všech 118 autobusů a 67 tramvají, které vlastní. Dopravu ve městě navíc posílilo 16 autobusů i s řidiči z Jablonce nad Nisou a Mladé Boleslavi. Od 16. února do 1. března platil ve městě zvláštní jízdní řád, městská doprava byla zdarma a spoje jezdily mnohem častěji. Nezaplacená faktura představuje zhruba pět procent ročních výnosů podniku.

Prezidentka organizačního výboru Kateřina Neumannová v pondělí nezvedala telefon. Přednedávnem ale odhadla dluhy vůči dodavatelům na 70 až 100 miliónů korun. Výbor počítal s rozpočtem kolem 594 miliónů, náklady však byly nakonec o 30 miliónů vyšší a příjmy o 86 miliónů nižší.

Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci konalo od 18. února do 1. března. Ze státního, městského a krajského rozpočtu na ně putovaly více než dvě miliardy korun. Jeho financování má na žádost ministerstva školství prověřit finanční úřad.

Reklama

Související témata: