Hlavní obsah

Skokany čeká první předolympijský test - letní Grand Prix

PRAHA

Pošestnácté čeká skokany na lyžích letní série závodů na můstcích s keramickou stopou na nájezdu a umělou hmotou na dopadu. Na prahu sezony, která vyvrcholí olympiádou ve Vancouveru, bude i pro české skokany série testem po letní přípravě.

Článek

Nový trenér Jakub Jiroutek, který po uplynulé sezoně nahradil u českého týmu Rakušana Richarda Schallerta, na úvodní závody nominoval kvarteto Roman Koudelka, Jakub Janda, Lukáš Hlava a Martin Cikl.

"Tahle nominace by měla být až do Zakopaného," řekl ČTK Jiroutek. "Letní svěťák je o tom, aby nám ukázal, jak na tom jsme a určitě se budeme snažit o získání další kvóty pro Světový pohár, protože na zimu máme placená jenom dvě místa," konstatoval český trenér.

Letní sezona začne o víkendu jedinou soutěží družstev a závodem jednotlivců v německém Hinterzartenu, pak pokračuje příští týden v rychlém sledu dalšími třemi závody v Pragelatu, Courchevelu a Einsiedelnu, o týden později pokračuje v Zakopaném, již tradičně se přesune do japonské Hakuby a skončí 3. října v Klingenthalu.

Například v Hinterzartenu, kde skoro všichni Češi trénovali (Janda byl se svým osobním koučem Vasjou Bajcem v Oberstdorfu), chce Jiroutek zkusit i složení týmu do družstev. "Ještě nejsem úplně rozhodnutý, ale chci, aby šel poslední Hlava a Koudy (Koudelka), protože ten nemá rád tak velký tlak," uvažoval Jiroutek.

Na letních závodech se vystřídá většina elitních skokanů. Němci doma nasadí vicemistra světa Martina Schmitta, Rakušané počítají s účastí Thomase Morgensterna. "Letos mi letní Grand Prix dobře zapadá do schématu přípravy," řekl olympijský vítěz z Turína.

Při letních závodech chce mezinárodní federace FIS vyzkoušet nové pravidlo - tzv. matematický "větrný" vzorec, který zohledňuje podmínky na můstku (hlavně vítr), na jehož základě se bude přepočítávat vzdálenost dosažená skokanem na můstku. "Je to úplný nesmysl a krok dozadu. Publikum nebude mít větší náhled a člověk aby měl doktorát, aby celou věc pochopil," stěžoval si Schlierenzauer.

Program Grand Prix 2009:
8.-9. srpna, Hinterzarten (Něm.) - družstva, jednotlivci,
12. srpna, Pragelato (It.) - jednotlivci,
14. srpna, Courchevel (Fr.) - jednotlivci,
16. srpna, Einsiedeln (Švýc.) - jednotlivci,
22.- 23. srpna, Zakopané (Pol.) - 2x jednotlivci,
29.- 30. srpna, Hakuba (Jap.) - 2x jednotlivci,
3. října, Klingenthal (Něm.) - jednotlivci.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články