Hlavní obsah

Na závěr ME v letním biatlonu získala česká smíšená štafeta bronz

Česká reprezentace v letním biatlonu zakončila mistrovství Evropy v Novém Městě na Moravě ziskem bronzové medaile v nedělním závodu smíšených štafet. Úspěch přinesl domácí čtveřici drtivý finiš Jaroslava Soukupa, jenž v závěrečných metrech přespurtoval Bělorusa Cvětova.

Článek

Českému výběru se vstup do závodu na 2x3 a 2x4 km příliš nevydařil. Barbora Tomešová, která štafetu rozbíhala, netrefila hned na první položce dva terče a musela na dvě trestná kola. Zdence Vejnarové předala na osmém místě.

Stříbrná medailistka ze sprintu zabojovala a druhým časem na svém úseku posunula domácí kvarteto na šesté místo. Velký výkon pak předvedl Luboš Schorný, který ani vleže ani vstoje nemusel dobíjet a český výběr dotáhl k boji o medaile. Na předávku doběhl čtvrtý, ale jen tři sekundy za třetími Bělorusy.

Finišman Soukup byl už na střelnici třetí, ale právě tam začalo jeho trápení. Po střelbě vleže musel na dva trestné okruhy, po stojce přidal ještě jeden. "Za střelecký výkon se skutečně stydím," řekl spolupracovníkovi ČTK sedmadvacetiletý reprezentant. O co méně se mu však dařila střelba, o to více zářil v běžecké části. "Musel jsem zachránit, co jsem pokazil na střelnici," dodal.

V závěrečném kole nejprve doběhl třetího Němce Kinznera, ale vzápětí se před ním objevil do té doby pátý Bělorus Cvětov. Při výběhu do cílové rovinky posbíral Soukup zbytky sil a Cvětova přespurtoval. "Mám velkou radost, že jsem to celému týmu nezkazil, a snad jsme potěšili i fanoušky," uvedl Soukup.

Evropský titul vybojovali suverénní Rusové před druhými Poláky. V kategorii juniorů byli nejlepší Rumuni, česká štafeta Lea Johanidesová, Veronika Zvařičová, Michal Žák a Lukáš Kristejn doběhla pátá. Čeští biatlonisté tak na evropském šampionátu vybojovali čtyři cenné kovy.

ME v letním biatlonu v Novém Městě na Moravě - smíšené štafety (2x3 a 2x4 km):
Senioři: 1. Rusko 57:57,7 (4 tr. kola), 2. Polsko -1:37,5 (2), 3. Česko (Tomešová, Vejnarová, Schorný, Soukup) -2:30,1 (5).
Junioři: 1. Rumunsko 1:00:24,0 (2), ...5. Česko (Johanidesová, Zvařičová, Žák, Kristejn) -2:15,4 (5).

Reklama