Hlavní obsah

Lyžařské hvězdy Čepalovová a Dementěv neprošly testem na EPO

Olympijští vítězové v běhu na lyžích Julia Čepalovová a Jevgenij Dementěv čelí podezření z dopingu. Podle ruských médií neprošli testem na krevní prostředek EPO už při lednovém závodě Tour de Ski ve Val di Fiemme. Přistižena byla i další reprezentantka Nina Rysinová, ta pro změnu při mistrovství světa do 23 let ve francouzském Praz de Lys Sommand.

Článek

Podle serveru gazeta.ru byl ruský svaz v pondělí písemně informován Mezinárodní lyžařskou federací (FIS) o pozitivních vzorcích zmíněné trojice lyžařů. FIS se prý dozvěděla o případech od antidopingové agentury WADA až v polovině srpna. Prezident Ruského lyžařského svazu Vladimir Loginov oznámil, že od obou elitních reprezentantů obdržel už dříve písemně zprávu o ukončení kariéry.

"Platí ale, že pokud budou shledáni vinnými, budou suspendováni," uvedl Loginov. Rysinová podle něj požádala o provedení analýzy vzorku B.

Dvaatřicetiletá Čepalovová je trojnásobnou olympijskou vítězkou. Vyhrála už v Naganu 1998 závod na 30 kilometrů, o čtyři roky později ovládla sprint v Salt Lake City a naposledy v Turíně byla členkou vítězné štafety. Tam byla také druhá na volné třicítce za Kateřinou Neumannovou.

Šestadvacetiletý Dementěv vyhrál na turínské olympiádě skiatlon a byl druhý v maratonu na 50 km.

Reklama