Hlavní obsah

VIDEO: Záhrobská trénovala před olympijskou sezónou i na ledu v hale

PRAHA

Poprvé bez otce, jen sama se svým týmem vstoupí na konci října do nové sezóny česká lyžařka Šárka Záhrobská. Specialistka na slalom, v němž na posledních třech světových šampionátech získala kompletní sbírku medailí, chce letos výrazněji promlouvat i do pořadí obřího slalomu, jednoznačnou prioritou je pak potvrzení postavení mezi slalomářskou elitou na olympijských hrách ve Vancouveru.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Česká lyžařka Šárka Záhrobská

Článek

Byl to tak trochu šok, když se veřejnost dozvěděla, že Záhrobská končí spolupráci se svým otcem, který ji přes všecha úskalí přivedl až na lyžařský vrchol. Realita je však přece jen o něco skromnější. „Po uplynulé sezóně jsme se s otcem domluvili, že se bude pro další sezóny věnovat na plný úvazek bratrovi. Vzhledem k skvělé Petrově poslední sezóně by mu chtěl pomoci prosadit se i ve Světovém poháru. Společný trénink navíc začal být, vzhledem k Petrově specializaci na rychlostní disciplíny a mé technické, velmi komplikovaný,“ potvrdila čtyřiadvacetiletá lyžařka klidné rozdělení rodinného týmu na úterním setkání s novináři.

Záhrobští upekli své rozhodnutí již po skončení minulé sezóny a úřadující vicemistryně světa ve slalomu se po volném dubnu vrhla znovu do práce se svým týmem, v němž ke kondičnímu trenérovi Antonínu Strachovi, fyzioterapeutce Ditě Schönfeldové a Miloši Machytkovi, jenž převzal po otci roli servismana, přibyl Pavel Kubričan, který asistuje při technickém i kondičním tréninku.

„Přípravu jsem odstartovala v květnu, konidční trénink jsem prokládala lyžováním na evropských ledovcích. V květnu a červnu byly výborné podmínky v Rakousku, v červenci a srpnu jsme se přestěhovali do vyšších poloh ve Švýcarsku. V srpnu jsem také absolvovala dvoudenní trénink slalomu na ledovém povrchu v lyžařské hale v Nizozemsku,“ přiblížila Záhrobská průběh letní přípravy, kterou vyplnila společným tréninkem i s nevjětšími soupeřkami – Elizabeth Görglovou, Sandrine Aubertovou či Veronikou Zuzulovou.

Olympijskou superkombinaci vynechá

Po zastávce v Praze se nejlepší česká lyžařka všech dob vydává opět za sněhem, sezónu pak odstartuje na konci října obřím slalomem v rakouském Söldenu. „I tuto sezónu se chci zaměřit především na slalom a obří slalom, v němž chci začít výrazněji promlouvat do pořadí a ideálně uzavřít sezónu Světového poháru v elitní patnáctce. Pokud to bude programově vycházet, chtěla bych také zapojit super-G a superkombinaci,“ vyjmenovala Záhrobská plánovaný program zimy, jejímž vrcholem budou olympijské hry ve Vancouveru.

Ve Whistleru, kde budou lyžaři v Kanadě bojovat o cenné kovy, chce česká závodnice absolvovat tři závody: slalom, obří slalom a superobří slalom. „Superkombinace je zcela na začátku olympijského programu a točivé disciplíny na konci. Rozhodla jsem se superkombinaci vynechat a odcestovat do Vancouveru o týden později,“ doplnila Záhrobská.

Reklama