Hlavní obsah

Uspět i bez táty je výzva, říká před startem olympijské sezóny Záhrobská

I v minulé sezóně patřila Šárka Záhrobská k nejlepším slalomářkám světa, což potvrdila ziskem stříbrné medaile na mistrovství světa ve Val d’Isére, jíž zkompletovala svou sbírku ze světových šampionátů. Během příští zimy chce zanechat svou stopu i pod pěti kruhy. „Můžete vyhrát Světový pohár, můžete uspět na mistrovství světa. Olympijský úspěch je ale něco víc,“ říká čtyřiadvacetiletá lyžařka před startem olympijské sezóny.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Česká lyžařka Šárka Záhrobská

Článek

Poprvé se připravujete bez otce, je trénink na novou sezónu stejný jako v předešlých letech?

Příprava běží naprosto normálně. Od května jsem jezdila za sněhem na ledovce, výborné podmínky nabídl rakouský Kaunertal a Hintertux, nebo italské Passo Stelvio. V červenci a srpnu jsme museli do vyšších poloh a na dvacet dnů našli útočiště ve švýcarských střediscích Saas Fee a Zermatt. V srpnu jsem navíc absolvovala dvoudenní trénink v lyžařské hale v Nizozemsku. Další příprava na ledovci mě čeká v září.

Mezi lyžaři je čím dál populárnější letní výjezd za zimou do Jižní Ameriky. Neplánovala jste takovou cestu?

Jižní Amerika je vhodnou destinací pro mého bratra, terén pro trénink technických disciplín je spíš na Novém Zélandu. My jsme ale neuvažovali, že bychom tam jeli. Na trénink slalomu stačí evropské ledovce. Nehledě na to, že když je špatné počasí ve Švýcarsku, tak se prostě seberete, jedete domů a vrátíte se za týden. Zatímco v Chile nebo na Zélandu můžete jen sedět a nadávat.

Váš otec se plně věnuje bratrovi Petrovi, znamená to, že jste s ním věci tréninku vůbec nekonzultovala?

Přes léto jsme se o lyžování vůbec nebavili. Konzultujeme spolu jen manažerské záležitosti, v této oblasti mě otec stále zastupuje.

Jaké to je nemít po tak dlouhých letech tátu za zády?

Je to výzva. Snažím se hledat změny, jsem člověk, který usiluje o neustálé vylepšování věcí okolo sebe. S tátou jsme se shodli, že bratrovi může dát víc než mně. Naučil mě hodně věcí a pokud mám fungující zázemí, tak vím, co dělat.

Váš tým zůstává stejný jako v loňském roce?

Kondiční trénink je nadále v režii Antonína Stracha. Dál spolupracuji s fyzioterapeutkou Ditou Schönfeldovou, servismana bude dělat místo táty Miloš Machytka. K týmu přibyl Pavel Kubričan, který asistuje při kondičním i technickém tréninku a má na starosti administrativní fungování týmu. Nácviku techniky věnuji hodně pozornosti já sama, každou jízdu natáčíme na video a pomocí speciálního programu pak analyzujeme. Můžeme tak srovnávat i s jinými lyžařkami.

Jaký je Miloš Machytka servisman ve srovnání s vaším otcem?

Zvládá to dobře. Strávil hodně času ve firmě Head a učil se, co a jak. Věci kolem lyží nejsou zase taková věda, dá se to naučit. Myslím, že tátu zastoupil dobře.

S jakými lyžemi vyrazíte do nové sezóny?

Slalomky mám asi o pět centimetrů delší než v minulé sezóně, kdy mi úplně nesedly. Nedokázala jsem s nimi splynout, prala jsem se s nimi. Letos mám mnohem lepší pocit.

Takže jste vyhrála závod Světového poháru a získala stříbro na MS na špatných lyžích?

No tak rozhodně ne na špatných. (smích) Jen jsem se s nimi nedokázala úplně sžít.

I letos zůstane vaší hlavní disciplínou slalom?

Děláme všechno pro to, abych byla úspěšná i v obřím slalomu. Síly a dynamiky mám dost, pracujeme na technice. Nepočítám, že zkraje sezóny začnu v obřáku sbírat vítězství nebo stupně vítězů. Je třeba si dávat postupné cíle. Takže tuhle sezónu bych chtěla skončit v nejlepší patnáctce.

Od roku 2005 jste stihla zkompletovat sbírku slalomářských medailí z mistrovství světa. Jak vnímáte blížící se olympiádu ve Vancouveru?

Každý sportovec sní o olympijském úspěchu. Můžete vyhrát Světový pohár, můžete uspět na mistrovství světa. Olympijský úspěch je ale něco víc. Chci v Kanadě uspět. Už proto, že nikdo neví, co bude za čtyři roky.

Ani ve Vancouveru si nenecháte od otce poradit?

Ono je možné, že se ani nepotkáme. Rychlostní disciplíny jsou na začátku programu a technické na konci. A já plánuji pozdější odjezd, abych nemusela trávit ve Whistleru celý měsíc.

Reklama

Související témata: