Hlavní obsah

Kentaura odmítá spojení se zadluženým MS, Pražské lyži chce ale pomoci

PRAHA

S rozladěním, nicméně smířlivě přijala agentura Kentaura fakt, že se Svaz lyžařů rozhodl zorganizovat v Praze závod v běhu na lyžích, který bude v lednu opět součástí Světového poháru a seriálu Tour de Ski, přes svou dceřinou společnost CS SKI. „Nehodláme brečet a dělat naschvály. Chceme, aby se závod uskutečnil a jsme připraveni pomoci,“ prohlásil na středečním setkání s novináři ředitel předchozích dvou podniků Luděk Sáska.

Článek

Kentaura, jejímž majitelem je přítel Kateřiny Neumannové Josef Jindra, v březnu odeslala na svaz přihlášku na organizaci Pražské lyže v roce 2010 a ve svazové komunikaci s Mezinárodní lyžařskou federací FIS figuruje jako pořadatel až do konce srpna, kdy proběhla na Výstavišti v Praze-Holešovicích inspekce zástupců FIS. Na začátku září však svaz agentuře oznámil, že na zasedání výkonného výboru změnil koncepci a strategii na organizaci závodů SP v Česku a nepřevede proto na Kentauru televizní ani marketingová práva a podnik uspořádá dceřiná společnost SLČR CS SKI.

„Na začátku září jsme iniciovali schůzku se svazem, abychom informovali o stavu příprav, protože se nikdo od nich nezúčastnil inspekce FIS. Na jednání jsme se ale dozvěděli, že na nás nebudou převedena práva a organizace se ujme CS SKI. Ta změna kurzu nepřekvapila jen nás, ale také šéfa běžecké sekce FIS Jürga Capola. Na svazu to vzniklo asi dost narychlo,“ uvedl Sáska.

Svazový místopředseda Petr Honzl však pro Aktuálně pojmenoval důvody nepřevedení práv z jiného úhlu. „Kentaura se podílela na organizaci MS v Liberci, které má stále nevyjasněné a neuzavřené pohledávky,“ prohlásil šéf organizačního výboru v Novém Městě na Moravě, které letos jako pořadatel závodů SP vybráno nebylo.

Toto spojení však Sáska odmítá. „Lidé od nás se v Liberci angažovali, protože odborníků na organizaci lyžařských závodů zase tolik není. Mezi Kentaurou jako takovou a organizačním výborem MS ale nikdy nevznikl obchodní vztah,“ řekl.

Sobotka: Koncepce je hotová 

Změna situace kolem Pražské lyže nyní vyvolává řadu otazníků. Kentaura měla přípravy rozjeté včetně pronájmu prostoru před Průmyslovým palácem, název Pražská lyže je její obchodní značkou... „Podle nás je organizace trochu ohrožená, svaz začal s přípravami až v září,“ myslí si Sáska.

Vedení svazu je připravené převzít závazky Kentaury, již zítra ale bude prezentovat stav příprav na kogresu FIS v Curychu. Prezident SLČR Lukáš Sobotka však ze Švýcarska vzkázal, že před kongres předstoupí s kompletní koncepcí. „Máme to hotové. Podrobnosti vám sdělím na konci týdne,“ uvedl pro Sport.cz.

Kentaura nabídla SLČR předání všech rozpracovaných věcí, ze strany svazu však prý nepřišla žádná odpověď. „My chceme, aby se závod v Praze konal. A současně bychom rádi pomohli, aby se akce mohla uskutečnit dohromady s festivalem pro Pražany, který měl loni úspěch. Máme s organizací zkušenosti, dva předešlé roky nás hodně naučily. Třeba jen co se týká výroby sněhu. Ze strany svazu ale zatím na naše nabídky nebyla žádná odezva,“ podotkl Sáska. Lyžařský festival by se měl uskutečnit 3. ledna, závod je pak plánován na 4. ledna.

Kentaura každopádně bude žádat na svazu kompenzaci výdajů, které s organizací měla. „Avizovali jsme to panu Sobotkovi, řádově jde o milióny korun. Svaz s tím prý počítá,“ uvedl výkonný ředitel agentury Antonín Hálek.

Reklama