Hlavní obsah

V olympijské sezóně se délka skoků na lyžích přepočítávat nebude

CURYCH

Skokani na lyžích budou ještě minimálně v blížící se olympijské sezóně závodit "postaru". Mezinárodní lyžařská federace (FIS) totiž zatím neschválila pro soutěže na sněhu nové pravidlo o přepočítávání délky skoku podle matematického vzorce v souvislosti se silou větru, které se testovalo v letní Grand Prix.

Článek

"Pro trvalou změnu je potřeba více zkoušení. Pravidlo nebude zavedeno dříve než v sezóně 2010/2011," citovala v pátek agentura SID prezidenta FIS Gian Franka Kaspera.

Takzvané matematické nebo větrné pravidlo mělo zajistit, aby i v měnících se povětrnostních podmínkách měli všichni skokani stejnou šanci na dobrý výsledek. Zároveň mělo být výhodné pro televize, neboť by nebylo nutné při výrazné změně počasí několikrát restartovat kolo a neúměrně tak prodlužovat závod.

V letní Grand Prix však vzbudil experiment spíše kritiku. Fanoušci i sami lyžaři ztráceli přehled, kdo vlastně vede, skokani paradoxně dopláceli na dobrý vítr a do popředí se dostávali ti závodníci, kteří předvedli výrazně kratší skoky.

"Je to pro diváky až nezáživný. Skočíte daleko a chcete se začít radovat, ale nemůžete. Musíte se udržet, protože si říkáte: No jo, skočil jsem daleko, ale musím počítat s tím, že jsem měl třeba dobrý podmínky, a budu až patnáctej," popisoval v srpnu rozpaky z nového pravidla nejlepší český skokan Roman Koudelka.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články