Hlavní obsah

Je lepší mít dvě dobré disciplíny, než čtyři průměrné, říká lyžařka Záhrobská

PRAHA

Již jen necelé čtyři týdny zbývají alpským lyžařům do startu sezóny a příprava na olympijskou zimu jde do finiše. Před finální přípravou v Rakousku se ze Švýcarska vrátila na skok do Prahy nejúspěšnější česká lyžařka všech dob Šárka Záhrobská, která byla ve středu hostem on-line chatu Sport.cz.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Česká lyžařka Šárka Záhrobská

Článek

Záhrobská se o víkendu vrátila z tréninkového soustředění ve Švýcarsku a příští týden se vydá za sněhem do Rakouska, kde podle všeho zůstane až do úvodního obřího slalomu sezónu v Söldenu. I letos se chce čtyřiadvacetiletá lyžařka soustředit především na technické disciplíny. „Svůj ‘repertoár‘ zatím rozšiřovat nehodlám a soustředím se jen na slalom a obří slalom. Pořád tvrdím, že je lepší mít dvě velmi dobré disciplíny než čtyři průměrné,“ napsala v jedné z odpovědí úřadující vicemistryně světa.

O tom, jak se bude letošní sezóna vyvíjet rodačka z Benecka v Krkonoších spekulovat nechtěla. „Teď před sezónou těžko někoho favorizovat, určitě budou do pořadí opět promlouvat jak Maria Riesch, tak Lindsey Vonn. Po zranění se vrací také Marlies Schild a musí se počítat i s Veronikou Zuzulovou a Tanjou Poutiainen,“ je přesvědčená.

Sama si vytkla za cíl ve Světovém poháru atakovat pravidelně stupně vítězů. „S takovými výsledky se pak dá usilovat o malý glób za disciplínu a v obřím slalomu by bylo skvělé pohybovat se někde kolem patnáctého místa,“ uvedla v jedné z odpovědí. A se stejným cílem pojede i na olympijské hry do Vancouveru. „Mými prioritami zůstávají pro tuto sezónu slalom a obří slalom. Na OH proto asi vynechám kombinaci, vzhledem k programu, kdy se kombinace jede hned na začátku a točivé disciplíny až jako poslední,“ vysvětlila.

Čtenáře mimo jiné zajímala psychická stránka vrcholového lyžování. „Těsně před závodem nemyslím na nic jiného než na to, jak se co nejrychleji dostat do cíle,“ odpověděla Záhrobská se smíchem na dotaz, jak se připravuje těsně před závodem. V kolotoči lyžařských závodů se pohybuje již více než deset let, unavená neustálým koloběhem se ale necítí. „Lyžování mě pořád baví. Jakmile mě přestane bavit, skončím,“ má jasno.

Reklama