Hlavní obsah

Pražský sprint se poběží na Strahově, trať ale bude i na Výstavišti

PRAHA

Třetí ročník, třetí stěhování. Sprinterský závod Světového poháru v běhu na lyžích, který se 4. ledna příštího roku odehraje jako součást seriálu Tour de Ski v Praze, najde po Hradčanech a holešovickém Výstavišti útočiště na Strahově v těsné blízkosti někdejšího spartakiádního stadiónu. „Jsme přesvědčeni, že jsme vybrali nejvhodnější lokalitu. Jde o nejvýše položené místo v Praze, místo, kam sport patří,“ věří šéf svazu lyžařů (SLČR) Lukáš Sobotka.

Foto: archiv, Právo

Lukáš Bauer (vpravo) na archivním snímku při závodě Tour de Ski v Praze.

Článek

Svaz teprve nedávno rozhodl o tom, že závod uspořádá přes vlastní společnost CS SKI, a jako místo vytipoval strahovský vršek, kde se již v předešlých letech vyráběl pro pražský podnik sníh. Variant ale bylo víc. „Mimo jiné se objevil nápad s O2 Arenou, zvažovali jsme i původní variantu na Výstavišti. Strahov nám ale nakonec vyšel jako nejvhodnější,“ vysvětlil Sobotka na úterním setkání s novináři.

Prostor na pražském Výstavišti má dál pronajatý společnost Kentaura, která organizovala předchozí dva ročníky závodu a počítá s tím, že i letos budou Pražané v holešovickém areálu lyžovat. „Pražská lyže proběhne na Výstavišti jako open závod pro širokou veřejnost v rámci zimního festivalu, který se konal již loni. Před Průmyslovým palácem tak bude opět lyžařská trať, byť bez parametrů FIS. Detaily ale ještě dolaďujeme,“ prozradil Sport.cz výkonný ředitel Kentaury Antonín Hálek.

Cílová rovinka do kopce

Vedení svazu konzultovalo lokalitu Strahova jako místo konání Ski sprintu i s Mezinárodní lyžařskou federací FIS. „Jsme přesvědčeni, že to bude důstojná varianta pro Tour. Strahov má z možných míst nejlepší nadmořskou výšku a budou tam příznivé klimatické podmínky pro výrobu sněhu. I logisticky je to přijatelná varianta, pro závodníky nebude problém zamířit přímo na plzeňskou dálnici a pokračovat na Mnichov a Innsbruck. A koneckonců pro televizi se otevřou vděčné záběry pražských panoramat,“ doplnil generální sekretář SLČR Petr Graclík.

Varianta okruhu pražského Ski sprintu na Strahově.foto: Svaz lyžařů České republiky

Okruh v délce 1300 metrů vyroste v těsné blízkosti Strahovského stadiónu, start a cíl by měl být v prostoru mezi někdejším dějištěm spartakiád a stadiónem Evžena Rošického a trať by měla mít převýšení zhruba 35 metrů. „Chceme vytvořit členitý profil s cílovou rovinkou do mírného stoupání. To by mělo přinést zajímavé momenty,“ věří Graclík.

Organizátoři počítají s výrobou umělého sněhu pomocí tekutého dusíku, na okruh se základní šířkou 9 metrů a výškou 30 centimetrů, jak předepisují regule FIS, by mělo padnout zhruba 1600 metrů krychlových bílé hmoty. Rozpočet akce se v současné chvíli pohybuje kolem 11 miliónů korun. I okruh na Strahově by měl zůstat po závodu k volnému využití pro veřejnost.

Reklama