Hlavní obsah

Biatlonista Björndalen: Střílím jako samopal

PRAHA

Ve své bohaté sbírce má norský biatlonista Ole Einar Björndalen už pět zlatých medailí. A netají se tím, že by ve Vancouveru chtěl získat další. Proto pilně trénuje a snaží se neustále zlepšovat. Během letní přípravy se zaměřil na střelbu, neboť ta byla podle jeho slov velmi pomalá. "Teď už ale střílím jako samopal," pochvaluje si Björndalen.

Článek

Je majitelem šesti křišťálových glóbů za celkové vítězství ve Světovém poháru, získal pět olympijských medailí, několikrát se stal mistrem světa. Přesto se chce norský fenomenální biatlonista Ole Einar Björndalen pořád zlepšovat. A proto tvrdě trénuje, letos se během letní přípravy zaměřil hlavně na střelbu.

"Při analýze svých vystoupení z několika posledních sezón jsem zjistil, že střílím sice přesně, ale velmi pomalu. A v biatlonu dnes rozhodují sekundy, někdy i desetiny. Hranice oddělující vítězství od prohry je čím dál tím menší. Je potřeba se neustále zlepšovat, a proto jsem se rozhodl, že se budu více věnovat střelbě," vysvětloval Björndalen v norském deníku Aftenposten.

Sledoval své soupeře - rychlejší střelce

Nejvíce prý ztrácel při střelbě v leže, to už by ale mělo být minulostí. "Už jsem schopný absolvovat celou položku pod dvaadvacet sekund. Střílím jako samopal," usmíval se pětatřicetiletý Nor. Hodně času trávil Björndalen sledováním těch nejlepších biatlonistů - střelců.

Vzorem mu byl rakouský závodník Simon Eder. "V posledních dvou sezónách měl úspěšnost střelby osmaosmdesát procent, a já jen čtyřiaosmdesát. Analyzoval jsem jeho střelbu a ve zpomalených záběrech jsem si všiml tajemství jeho rychlosti... Věřím, že v nadcházející sezóně budu nejen nejpřesnější, ale i nejrychleji střílející biatlonista."

Olympijská sezóna začne biatlonistům 30. listopadu prvním závodem Světového poháru ve švédském Östersundu. A Björndalen by v ní rád nejen obhájil celkové vítězství ve SP, ale přidal i další cenný olympijský kov. Jak ale sám říká, nebude to jeho poslední šance na další zlatou olympijskou medaili. "Chtěl bych určitě závodit  do čtyřiceti let a možná ještě déle," přiznává Björndalen.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články