Hlavní obsah

Největší položkou na krajském účtu za lyžařské MS bylo zahájení

LIBEREC

Slavnostní zahájení lyžařského šampionátu, který se v únoru a březnu uskutečnil v Liberci, přišlo Liberecký kraj na devět miliónů korun. Je to největší položka ve vyúčtování, jež vedení kraje předložil organizační výbor. Liberecký kraj poskytl v únoru na doprovodný program 15 miliónů korun, zastupitelé na posledním jednání požadovali, aby organizátoři doložili, jak peníze použili. Objevily se totiž spekulace, že některé akce se vůbec nekonaly.

Článek

"Vyúčtování žádné závady neodhalilo, všechny akce, které na něm jsou, se uskutečnily," řekl dnes novinářům náměstek libereckého hejtmana pro školství Radek Cikl (ČSSD).

Kraj přispěl hlavně na slavnostní zahájení, z jeho peněz se zaplatilo také téměř pět milionů za pronájem a servis obrazovek na náměstích a sportovištích nebo za nahrávky oficiální písně šampionátu. Milión z dotace dostal Leoš Mareš, který byl autorem scénáře slavnostního zahájení i doprovodných akcí a také je moderoval.

Liberecký kraj už v minulých letech na mistrovství světa přispěl 149 milióny korun. Ty ale směřovaly zejména do infrastruktury. Dotace na doprovodný program byla jedinou přímou podporou z kraje organizátorům. Zejména opoziční Starostové pro Liberecký kraj ji ale od začátku kritizovali. "Krajské prostředky by měly směřovat především na podporu krajských kulturních akcí a nikoli do podobných komerčních programů," řekl tehdy starosta Hrádku nad Nisou Martin Půta, který také vyúčtování dotací na zářijovém zasedání zastupitelstva požadoval.

Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci konalo od 18. února do 1. března. Zúčastnilo se ho 660 sportovců z 62 zemí a na závodiště ve Vesci a na Ještědu přišlo více než 170 000 diváků. Daňové poplatníky přišel lyžařský šampionát na více než dvě miliardy korun. Hospodaření organizačního výboru, který je v likvidaci, skončilo osmdesátimilionovou ztrátou. Řada věřitelů se domáhá zaplacení svých pohledávek u soudu, mezi jinými podala žalobu Technická univerzita v Liberci nebo Český hydrometeorologický ústav.

Vyúčtování krajské dotace na doprovodný program MS 2009:
účeldodavatelčástka (Kč)
Technické zabezpečení slavnostního zahájeníPetr Šolc PAW Sound128 351
Realizace slavnostního zahájení4U production9 000 000
Scénář k zahajovacímu ceremoniálu a dalším doprovodným akcímLeoš Mareš500 000
Moderování doprovodných akcíLeoš Mareš500 000
Nahrávka a mix oficiální písněKangaroo production188 000
Výroba CD s oficiální písníKangaroo production95 857
Pronájem a servis obrazovek na náměstí a sportovištíchMitsubishi electric4 910 450
Celkem vyúčtováno 15 436 728
zdroj: Liberecký kraj

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články