Hlavní obsah

Vonnová stojí na prahu sezóny, která pro ni může být zlomová

Může to pro ni být zlomový rok v kariéře. Američanka Lindsay Vonnová vstupuje do sezóny, která z ní může udělat hvězdu nebývalého formátu. Do Vancouveru pojede dvojnásobná vítězka Světového poháru na své třetí olympijské hry, z nichž ale ještě nemá cenný kov. Tentokrát se od ní očekává medailová smršť.

Článek

Trochu stranou tak nejspíš zůstane Světový pohár, který letos může vyhrát potřetí za sebou a který o víkendu odstartuje v rakouském Söldenu.

Už jako slečna Kildowová vyhrávala závody SP, na velkých akcích se jí ale nedařilo. To se změnilo v roce 2007, kdy vybojovala dvě stříbra na MS v Aare ve svých nejsilnějších disciplínách sjezdu a super-G. Týž rok si vzala krajana a lyžaře Thomase Vonna a její kariéra nabrala strmý vzestup. Je královnou rychlostních disciplín, v nichž je dvojnásobnou mistryní světa.

Zatímco v Rakousku či Švýcarsku čerstvě pětadvacetiletá sympatická blondýnka sotva může sama na ulici, aniž by ji nezastavovali lyžařští fanoušci, v USA je zatím neznámou figurou. Ale to se může změnit. "Cítím, že mě začínají tlačit do pozice Michaela Phelpse," přirovnala se Vonnová v jednom z rozhovorů před začátkem sezóny k plavecké megahvězdě. Není divu, vedle lyžařského umění pro ni hovoří vizáž a sympatické vyjadřování. Aby se z ní ale stal dobrý marketingový produkt, musí ve Vancouveru několikrát vyhrát.

Aspoň jedna medaile

A nejlépe pětkrát. Sama Vonnová ale chce medaili aspoň jednu. "Jenže při jejím přístupu klidně může vyhrát všechno," řekla Picabo Streetová, někdejší olympijská vítězka a mistryně světa a jedna z nejlepších lyžařek historie. A také Vonnové dávný idol, nyní přítelkyně a rádce. "Olympiáda je něco, o čem jsem jako dítě vždy snila," řekla Vonnová. I skromnost ji ctí. "Je dokonalé, že tu šanci mám. Pro mě to znamená nejvíc," prohlásila.

Lyžovat začala ve třech letech, závodila už o čtyři roky později a učila se i od legendárního kouče Ericha Sailera. Ve čtrnácti už sbírala úspěchy a v roce 2002 se po své první olympiádě dostala do týmu Red Bull a zajistila si finance.

Ale její lyžařský život nebyl úplně snadný, obzvlášť vztah s otcem Alanem Kildowem, který na ni vyvíjel nelítostný tlak po nevydařených závodech a kritizoval vztah s o devět let starším Thomasem Vonnem. Rodiče se nakonec rozvedli a Vonnová s otcem přerušila veškeré kontakty a řekla, že už ho nechce na žádných závodech vidět.

Na svém kontě má rekordních dvaadvacet výher v závodech SP, zatím nevyhrála jen obří slalom. "Proto se lidé ptají, kolik medailí na olympiádě vyhraju a bla bla bla. Ale já přeci ještě žádnou nemám, stačí mi jedna," házela debaty za hlavu. "Nehodlám lámat rekordy," řekla.

Právě absence stresu může pro ni být výhodou. "Bývala jsem psycho," přiznala lyžařka. "Už před několika lety mi předhazovali, že na velkých akcích neumím lyžovat," dodala.

Šampaňské otevírá už jen manžel

Změna byla vidět loni na MS, když si poranila palec při otevírání šampaňského a přišla o možnost prát se o další medaile. Tu situaci tehdy zvládla skvěle. I díky manželovi. "Od té doby otvírá šampaňské jen on," usmívala se Vonnová. Nevadí jí ani trávit dovolenou s největší soupeřkou a přítelkyní Marií Rieschovou z Německa jako letos v létě v Mexiku.

Ale Vonnová nežije jenom lyžováním. Neobejde se bez iPodu, je velkou fanynkou tenisu a zejména Švýcara Rogera Federera. Zbožňuje seriál Právo a pořádek, v jehož jedné z epizod by měla hrát menší roli. "Mohla bych hrát mrtvolu nebo očitou svědkyni, to není tak těžké," žertovala. Letošní sezonu ale bere vážně, dokonce přestoupila od Rossignolu k Headu. "Nyní jsem ve skvělé pozici," pochvalovala si.

Jeden ze svých posledních rozhovorů před sezonou poskytla doma v Park City na dvorku kavárny. Když povídání spělo ke konci, všiml si dvojice a přítomnosti mikrofonu zvědavý kolemjedoucí cyklista. "Jaké je vaše jméno?" zeptal se Vonnové. Ta se jen usmála. Příští rok se jí to možná už nestane ani doma v USA.

Reklama