Hlavní obsah

Bauer se po měsíční pauze vrátil k tréninku, cestu na sever by měl stihnout

PRAHA

I s Lukášem Bauerem by měli čeští běžci na lyžích ve středu vyrazit na tradiční cestu do Skandinávie, kde zakončí předsezónní přípravu a zahájí Světový pohár. Českou jedničku téměř na měsíc vyřadilo z tréninku zprvu neškodné onemocnění, podle reprezentačního kouče Miroslava Petráska by ale stříbrný medailista z MS v Liberci již měl být schopen do přípravy znovu naskočit.

Článek

Bauer vynechal kvůli nemoci vysokohorskou přípravu ve Schnalstalu a nakonec i ledovcové soustředění na Dachsteinu. Zprvu lehké nachlazení totiž přerostlo v chřipku a lékaři museli největší naději pro Vancouver naordinovat antibiotika. „Ještě nedávno chodil s rouškou jen na procházky, už by ale měl začít opět trénovat. Odpočinkem strávil necelé čtyři týdny a děláme vše pro to, aby s námi mohl 4. listopadu na sever odletět,“ řekl Petrásek na čtvrtečním setkání s novináři, kterého se česká jednička nezúčastnila.

Prostřednictvím svého webu Bauer přinesl optimističtější informace. „Mám za sebou třetí den běhání. Zprvu jsem postupně zvyšoval zátěž, abych zjistil, jestli to tělo vydrží. Dnes jsem poprvé běžel s holemi, kdy při stejné rychlosti dosahuji vyšších tepů, protože jsou zapojeny i ruce. Běžel jsem hodinu deset a v pohodě. V dalších dnech budu zátěž zase o něco zvyšovat. Nerad bych to zakřikl, ale vypadá to, že začlenění do tréninkového procesu bude v pohodě,“ uvedl běžec z Božího Daru.

Bauer paradoxně absolvoval v pauze mezi sezónami operaci nosní přepážky, která měla jeho trvalé zdravotní potíže eliminovat. „Astmatici mají problémy, které se vlivem vrcholového sportu zhoršují a kvůli nimž může hrozit až ukončení kariéry. I to bylo v případě Lukáše na pořadu dne! Snaží se dělat maximum pro své zdraví, momentálně se o moc víc nedá dělat,“ pokrčil rameny reprezentační kouč.

Mužská i ženská reprezentace se letos před startem sezóny nevydává do Muonia, ležícího ve finském Laponsku za polárním kruhem, a za cíl si vybrala švédskou Bruskvallarnu. „Martin Koukal tam před lety trénoval a přinesl dobré reference. Bruskvallarnu jsme ale vybrali hlavně pro to, že leží ve středním Švédsku a přesun k prvnímu závodu v norském Beitostölenu bude logisticky méně náročný,“ vysvětlil Petrásek.

První závod SP Bauer klidně vynechá 

Běžci na lyžích stráví ve svém novém útočišti dva týdny a tréninkový dril vyplní kontrolní účastní v závodu FIS. Poté se přesunou do Norska, kde je 21. a 22. listopadu čekají první závody Světového poháru. Zda bude na startu sezóny i Bauer, ukáže čas. „Měl by jet testovací závod a podle výsledků uvidíme, zda bude startovat rovnou v Beitestölenu, nebo až ve druhém dílu SP v Kuusamu,“ podotkl reprezentační trenér.

Bauer i přes komplikace zůstává na prahu olympijské sezóny, v níž jej čeká obhajoba stříbra z Turína, klidný. „První svěťák klidně vynecháme. To nejdůležitější v sezóně začíná Tour de Ski a pak je olympiáda. První závod je dobrý, když zajedeš, ale na druhou stranu, pokud se zajede na prvním SP a pak ne, tak je to stejně skoro zbytečné,“ přemítal.

Ostatní členové reprezentace jsou podle Petráska zdravotně v pořádku. „Řešíme jen klasické problémy, bez nichž by to nešlo,“ uvedl kouč, jehož snem  je rozšířit aktuální počet míst pro Vancouver o další dvě. „Vzhledem k nominacím na olympiádu se závodníci musejí předvést hned zkraje sezóny v dobrém světle. Momentálně máme šest míst. Pokud budeme pokračovat ve výsledcích z minulých let, tak máme šanci na sedmičlennou výpravu. A s laufaři, které jsme přibrali, by se dalo počítat s osmičlenným týmem,“ dodal Petrásek.

Reklama

Související témata: