Hlavní obsah

Bauer: Nebylo by špatné ve Vancouveru zopakovat příběh Kateřiny

Zdravotní potíže Lukáše Bauera jsou minulostí a česká jednička v běhu na lyžích ve středu odletěla spolu s ostatními členy reprezentace zakončit přípravu do švédské Bruskvallarny. Bauer kvůli viróze ztratil téměř měsíc tréninku, výpadek prý ale nebude mít na sezónu vliv. „Měl jsem natrénováno, splněno,“ říkal rozhodně novinářům před cestou na sever za prvním sněhem.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Lyžař Lukáš Bauer na ruzyňském letišti před odletem na závěrečnou přípravu před začítkem olympijské sezóny.

Článek

Minulý týden jste se konečně mohl vrátit k tréninku. Jak jste se cítil?

Začal jsem zvolna, trénoval jsem jen dva dny v kuse a zátěž zvyšoval postupně. Během nemoci jsem měl tři dny horečky kolem devětatřiceti stupňů, při návratu k tréninku jsem ale necítil žádný velký problém. Jsem stoprocentně v pořádku.

Z tréninkového rytmu jste vypadl téměř na měsíc. Je to hodně velké manko?

To se nedá jednoznačně říct. Měl jsem natrénováno, splněno, říjen měl být v podstatě nadstavba. Chybí mi deset dnů lyžování, asi 350 kilometrů. Podle pocitů z lyžování v závěru přípravy uvidíme, jestli neobětuju první závod Světového poháru v Beitestölenu. Možná by přicházelo v úvahu vynechat i Kuusamo, ale od Davosu dál se už nebudu moci na nic vymlouvat. Problém ale nebyl tak zásadní, mnohem horší by bylo, kdyby to přišlo dva týdny před olympiádou.

Nestresuje vás neustálá hrozba onemocnění?

Nemyslím na to, že bych mohl onemocnět. Jsem pod trvalým lékařským dohledem doktora Koldovského, otužuju se, probíhá imunizace. Za celé léto jsem neměl jediný problém, tohle byl první náznak toho, že je třeba dávat si na zdraví pozor.

Přidal jste proti minulým rokům na ochraně svého zdraví?

Ne ne, nic zvláštního. Jen jsem změnil kliniku kvůli astmatu a v současnosti jsem pacientem fakultní nemocnice v Hradci Králové. Udělali mi hromadu vyšetření a potvrdilo se, že mám lehké astma, které by se u vrcholově nesportujícího člověka ani jako astma nebralo.

Váš trenér ale minulý týden naznačil, že z vaší strany padla i slova o možném konci kariéry?

Loni jsem měl vleklé zdravotní problémy, tři týdny před startem mistrovství světa v Liberci jsem dostal antibiotika a to mi z té bezmoci blesklo hlavou, jestli už by nebylo lepší skončit. Bylo to ale jen povzdechnutí, kterých mám po těžkých trénincích stovky.

Olympiáda ve Vancouveru ale nejspíš bude vaší poslední akcí pod pěti kruhy…

Ještě loni jsem říkal, že bych chtěl končit v roce 2011, ale uvidíme. Lyžování a závodění mě pořád strašně baví. Trénování - pravda - už méně.

Vzpomněl jste si na to, že Kateřina Neumannová získala olympijské zlato také na své poslední olympiádě?

Vzpomněl a napadlo mě, že by to nebylo špatné zopakovat. Poslední závod bude klasická padesátka, to je můj styl. Mám dvě medaile z velkých podniků, ale ještě je co zlepšit. Mám vizi sáhnout si pro tu nejvyšší. Ale každý den se mi olympiáda v hlavě nehoní.

Takže sto dnů před začátkem her metr nestříháte?

Nemyslím na to, spíš na Tour de Ski. Chci uspět i tam, na olympiádu se budu soustředit potom.

Reklama