Hlavní obsah

Skikrosař Kraus nebere olympiádu jako závod poslední šance

PRAHA

Ještě víc než měsíc zbývá skikrosařům do startu nové sezóny, mezi závodníky s ostrými lokty je už ale plná pohotovost. Atraktivní disciplínu totiž čeká přesně dva měsíce po zahájení Světového poháru premiéra pod pěti kruhy a na historický zápis do olympijských análů si brousí zuby i český reprezentant Tomáš Kraus. „Ze všech koutů je cítit, že nás čeká výjimečná sezóna,“ potvrzuje dvojnásobný mistr světa.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Dvojnásobný mistr světa ve skikrosu Tomáš Kraus

Článek

Kraus letos do své úspěšné bilance mezi skikrosaři přidal čtvrté vítězství v konečném hodnocení Světového poháru a pro mnohé je jasným kandidátem na medaili včetně té nejcennější. „Neprobírám se tím, kdo koho v jakých anketách tipuje na medaili. Snažím se nepřipouštět si vážnost situace,“ líčil pětatřicetiletý matador na pondělním setkání s novináři.

Bez okolků ale přiznává, že vymazat Vancouver z podvědomí nelze. „Samozřejmě cítím, že to nebude normální sezóna. Už jen to, že jsme v létě trénovali v Argentině, naznačilo, že to bude výjimečný rok,“ potvrdil.

Sezónu odstartuje Kraus před Vánoci závodem v italském Innichenu, vypustit začátek s ohledem na olympijský start ale nehodlá. „Olympiáda Světový pohár neovlivní. Na každý závod se maximálně soustředím. I když je jasné, že udržet formu až do Vancouveru bude ošidné,“ přemítal. Do olympijského roku ale vstupuje sebevědomě. Z přípravy má skvělý pocit, chválí si lyže i nového francouzského servismana z firmy Salomon. „Je to fakt týpek, ale znalec věci,“ říkal uznale.

Do Vancouveru pojede téměř měsíc před startem

Se svým týmem chce Kraus odjet za oceán s předstihem, ze zkušenosti ví, že potřebuje čas na aklimatizaci. „Počítám tak tři až čtyři týdny dopředu,“ plánuje a sám je zvědavý, co sebevědomí domácí na zbytek světa připraví. „Loni jsme ve Vancouveru absolvovali generálku. Trať mi vyhovovala, podle mého názoru si ale Kanaďané stejně postaví něco na míru. Mají výhodu, můžou si někde postavit identický start a ten natrénovat. Už jsem ale párkrát zažil, že to takhle někdo zkusil a nakonec dopadl nejhůř,“ podotkl.

Že by získal špoinážní informace od svého bývalého parťáka, Čechokanaďana Stanleyho Hayera, který již opět jezdí za Javorové listy, nehrozí. „Kanaďané se na Vancouver připravují už dva roky a pokud nebudou mít tři závodníky ve finále, tak to pro ně bude prohra. Jsou pod obrovským tlakem a já doufám, že jim plány překazím. Základem bude dostat se do finále a tam už je to jiný boj. Mezi čtyřmi nejlepšími není čas na přemýšlení. Nedá se moc plánovat, jen reagovat na vzniklou situaci,“ nastínil.

Nicméně nebere letošní rok jako první a současně poslední olympijskou šanci. „Je možné, že to bude poslední pokus. Já ale ještě končit nehodlám. Mohl bych být asi i na další olympiádě, i když bych už asi neabsolvoval tolik závodů v sezóně jako dosud,“ doplnil. Letos si ale neubírá. I proto, že chce za každý vyhraný závod Světového poháru věnovat materiální pomoc v hodnotě 10 tisíc korun Fondu sportovců Nadace Terezy Maxové. A v případě olympijského triumfu svůj příspěvek zdesetinásobí.

Reklama