Hlavní obsah

Záhrobskou čeká v Levi první závod ve slalomu

LEVI
Aktualizováno

První ostrý test v její parádní disciplíně slalomu čeká v sobotu ve finském Levi českou sjezdařskou jedničku Šárkou Záhrobskou. Úvodní závod napoví hodně o rozložení sil v olympijském roce, vicemistryně světa totiž nebude mít vůbec snadnou úlohu.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Česká lyžařka Šárka Záhrobská

Článek

Na startu budou všechny nejlepší slalomářky uplynulého ročníku, mezi branky se navíc vrací někdejší dvojnásobná vítězka malého křišťálového glóbu za vítězství ve slalomu Rakušanka Marlies Schildová.

Vedle Šárky Záhrobské se na startu daleko za polárním kruhem objeví v neděli také trojice českých mužů - Ondřej Bank, Filip Trejbal a Kryštof Krýzl. Pro jasně nejlepšího Čecha v minulé sezoně SP Krýzla to bude návrat do seriálu po červnové zlomenině hrudního obratle.

Záhrobské se sjezdovka na nevysokém kopci v Levi líbí. "Je dobře upravená, tvrdá, prolitá vodou," prohlásila. Horní polovina trati je po rovině, v polovině čeká sjezdařky prudký úsek a dojezd do cíle opět spíše po mírném sklonu.

Díky druhému místu v pořadí slalomu loňského SP bude mít česká lyžařka startovní číslo 1 až 7. "Jsem také ráda, že jsme přijeli včas. Druhá skupina závodníků přiletěla bez zavazadel včetně Schildové," hlásila z Finska. Krásné počasí má v sobotu vystřídat zataženo. "Ale světla svítí celý den, takže to je jedno," dodala.

Záhrobské, která letos jezdí poprvé bez svého otce, úvodní závod sezóny před třemi týdny v Söldenu úplně nevyšel. V obřím slalomu vypadla v druhém kole, přesto byla s výkonem spokojená. Několik dní v rakouském středisku využívala dobré podmínky a trénovala, v přípravě nevynechala ani halu v německém Wittenburgu, neboť venku napadl sníh, který není pro kvalitní trénink sjezdařů moc vhodný.

Schildová si loni zlomila nohu

Druhé ženě loňského pořadí Světového poháru ve slalomu neubyla žádná soupeřka, ba naopak. Schildová si loni zlomila nohu, vynechala celou sezónu a dokonce uvažovala o ukončení kariéry, ale v olympijské sezóně se vrátila. "Nemám zkraje sezony nějaké velké cíle, ale pořád bych ráda stála na stupních vítězů," prohlásila Schildová.

Silná bude obhájkyně prvenství v hodnocení slalomu Maria Rieschová i vítězka celkového pořadí SP Američanka Lindsay Vonnová. Obzvlášť v Levi se bude chtít vytáhnout domácí hvězda Tanja Poutiainenová, ambice mají i Rakušanky Kathrin Zettelová a Nicole Hospová, kterým se loni úplně nevedlo. Počítat se musí i se Slovenkou Veronikou Zuzulovou.

Na startu nebude Nor Aksel Lund Svindal

V Levi pojedou svůj první slalom sezóny také muži, na startu ale nebude celkový vítěz SP a trojnásobný mistr světa Nor Aksel Lund Svindal, který se stále úplně nezotavil z měsíc starého zranění nohy. Zůstal kvůli regeneraci v Miami a věří, že se do lyžařského kolotoče vrátí 28. listopadu v Lake Louise. Svindal nastoupil do obřího slalomu v Söldenu, ale kvůli bolestem vyjel z trati v druhém kole.

Organizátoři v Levi čelili problému, který se jim však podařilo vyřešit, i když jen pro závod SP. Druhý díl seriálu totiž ohrožovala stávka finských odborů sdružujících pracovníky ve službách. Protestovat sice budou dál, ale zimního střediska se jejich stávka nedotkne. Počasí závodům přeje, pořadatelé hlásí ideální podmínky.

Loni vyhráli úvodní slalomy roku Vonnová a Francouz Jean-Baptiste Grange, nakonec nejlepší slalomář uplynulé sezony.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články