Hlavní obsah

Běžec na lyžích Lukáš Bauer vynechá úvodní díl Světového poháru

BRUKSVALLARNA

Běžec na lyžích Lukáš Bauer vynechá úvodní díl Světového poháru v norském Beitostölenu. Český závodník avizoval již minulý týden, že k tomu možná dojde. Rozhodl se tak, protože chce po nemoci věnovat čas přípravě.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Lyžař Lukáš Bauer na ruzyňském letišti před odletem na závěrečnou přípravu před začítkem olympijské sezóny.

Článek

"Z lyžování mám lepší pocit, než jsem po delším výpadku čekal, ale rozhodli jsme se Beitostölen vynechat," uvedl Bauer na svém webu.

Bauer je od minulé středy na přípravě s reprezentací ve švédské Bruksvallarně, kde najíždí na sněhu potřebné kilometry. V říjnu brala česká hvězda antibiotika a vynechala jeden ledovec. Na sever odletěl Bauer fit a až podle pocitů se chtěl rozhodnout, zda 21. a 22. listopadu v Beitostölenu nastoupí do jednoho závodu, nebo nepojede vůbec.

Bauer se rozhodl vynechat první závody rovněž po konzultaci s trenérem. "Jeho lyžování není ve stavu, abychom závody odjeli tak, jak by si Lukáš přál," řekl trenér reprezentace Miroslav Petrásek.

"Vzniklý čas chceme využít k naježdění potřebných kilometrů pro zbytek zimy, v které je pro nás samozřejmě důležité období konec prosince, začátek ledna a zejména únor," doplnil Bauer.

Ohrožený je i další start

Otazník visí i nad Bauerovým startem o týden později. "Pokud budeme mít pocit, že je potřeba potrénovat o něco více, tak budeme zvažovat i Kuusamo, ale to rozhodnutí padne až v týdnu před startem," uvedl Bauer směrem k závodu 28. a 29. listopadu ve finském středisku.

Dvaatřicetiletý závodník z Božího Daru začne olympijský rok jinak, než by si představoval, ale doufá, že cíle sezony - Tour de Ski a hlavně olympiádu ve Vancouveru - to neovlivní. "Jsem přesvědčen, že je to pro úspěch nutné udělat. Vynechání závodů Světového poháru v úvodu sezony nebude mít žádný vliv na vrcholy sezony," uvedl Bauer.

Ve Švédsku mají běžci k dispozici asi tři kilometry dlouhý závodní okruh a dalších asi 40 kilometrů tratí. "Teploty se pohybují pod nulou. Na víkend má přijít oteplení, ale nemělo by to extra zkazit současné dobré podmínky pro trénink," konstatoval Bauer. Vedle Čechů se tam připravují například Švédové, Poláci či Slováci.

Reklama