Hlavní obsah

Skokané na lyžích přece jen zažijí už v této sezóně nové pravidlo

CURYCH

Mezinárodní lyžařská federace FIS bude ve vybraných závodech Světového poháru skokanů přece jen už v této sezóně využívat nové pravidlo o přepočtu délky výkonu v závislosti na síle větru. Původně FIS zavedení reglementu při soutěžích na sněhu neschválila, nyní rozhodla o pokračování testovací fáze. Naproti tomu v severské kombinaci bude nové pravidlo platit v celé sezóně.

Článek

Speciální matematický vzorec, podle kterého skokané zkušebně závodili v letní Grand Prix, bude podle sobotního rozhodnutí využit při dvou příležitostech - při minisérii závodů, takzvané FIS Team Tour, v Oberstdorfu, Klingenthalu a Willingenu (30. ledna až 7. února) a při severském turné v Lahti, Kuopiu, Lillehammeru a Oslu (6. až 14. března).

Takzvané matematické nebo větrné pravidlo má zajistit, aby i v měnících se povětrnostních podmínkách měli všichni skokani stejnou šanci na dobrý výsledek. Zároveň je výhodné pro televize, neboť není nutné při výrazné změně počasí několikrát restartovat kolo a neúměrně tak prodlužovat závod.

V letní Grand Prix však vzbudil experiment spíše kritiku. Fanoušci i sami lyžaři ztráceli přehled, kdo vlastně vede, skokani paradoxně dopláceli na dobrý vítr a do popředí se dostávali závodníci, kteří předvedli výrazně kratší skoky.

Reklama