Hlavní obsah

Jizerská padesátka budí rekordní zájem a opět láká legendy

Rekordní hranici pěti tisíc účastníků bude zřejmě atakovat nadcházející 43. ročník Patria Direct Jizerské 50, která se poběží tradičně o druhém lednovém víkendu nového roku. Vedle tisíců příznivců běhu na lyžích opět nebudou na startu chybět ani hvězdy jako legendární Nor Björn Dählie či jeho krajan Thomas Alsgaard.

Foto: Sport.cz

42. ročník Jizerské padesátky

Článek

Osminásobný olympijský vítěz Dählie by se měl v Jizerských horách představit po roční odmlce, loni jej do stopy nepustily zdravotní potíže. Alsgaardův start je již potvrzený, pozvánku dostal i Vladimir Smirnov.

„Dählie s Alsgaardem jsou v lyžařském světě obrovským pojmem. Thomas chce letos útočit na vítězství ve FIS Marathon Cupu a podle informací závodníků, kteří se s ním potkávali při tréninku, vykazuje enormní snahu. Chce konečně vyhrát slavný Vasův běh, už v Jizerkách ale asi bude v dobré formě,“ komentoval soupeře český adept na čelní umístění Stanislav Řezáč při úterním setkání s novináři.

Právě Řezáč by měl být z českých běžců největším soupeřem laufařských es. „Cílem pro tento ročník je určitě vyhrát. Už jsem sice byl v cíli první, ale to závod ještě nepatřil do elitního FIS Marathon Cupu. Chci se prosadit i proti těm nejlepším,“ neskrývá ambice šestatřicetiletý závodník, jenž se loni musel spokojit s třetí příčkou.

Štafetu poběží bronzové kvarteto z Calgary 

Jizerská padesátka se již etablovala ve společnosti slavných podniků jako již zmiňovaný Vasův běh ve Švédsku, či italská Marcialonga. A zájem o účast v tradičním běhu, který se od 70. let koná jako memoriál expedice Peru, jejíž účastníci zahynuli při zemětřesení pod Huascaránem, se rok od roku zvyšuje.

„Vůči Vasově běhu nebo Marcialonze máme pořád co dohánět. Přesto máme důvod ke spokojenosti. Proti loňskému roku máme v tuto dobu patnáctiprocentní nárůst přihlášených a věříme, že se přiblížíme vysněné hranici pěti tisíc účastníků,“ podotkl Marek Tesař ze společnosti Mather Sport, která je marketingovým partnerem závodu.

Organizátoři do dnešního dne registrovali 3346 závodníků a příjem přihlášek běží až do 31. prosince prostřednictvím webu www.jiz50.cz či přes sekretariát Ski klubu Jizerská 50. Výše startovného je aktuálně 1300 korun, při přihlášení v den závodu 1600. Dvacetiprocentní slevu na startovném je možné získat přihlášením na prodejnách partnera závodu, společnosti Intersport.

Start hlavního závodu je v neděli 10. ledna v 9:00, doprovodné závody budou ale plnit bedřichovský stadión opět již od pátku, kdy se běží Bedřichovská třicítka volnou technikou. V sobotu je pak na programu dětský závod a závod firemních štafet, na jehož startu by v lednu nemělo chybět bronzové kvarteto z olympiády v Calgary v roce 1988 ve složení Švanda, Benc, Nyč a Korunka.

Reklama