Hlavní obsah

Běžec Razým trénoval na olympijskou sezónu skoro pořád

PRAHA

V uplynulé sezóně překvapil běžec na lyžích Aleš Razým sebe i fanoušky šestým místem ve sprintu na mistrovství světa v Liberci. Nyní má před sebou výzvu v podobě olympijské sezóny.

Článek

"Hlavně se musím do Vancouveru kvalifikovat," řekl s šibalským úsměvem třiadvacetiletý plzeňský rodák. To by ale pro svěřence trenéra Václava Korunky neměl být pro sprint jednotlivců problém. Boj ho čeká o nominaci do sprintu dvojic, jelikož na dvě místa přicházejí v úvahu vedle Razýma ještě Dušan Kožíšek a zkušený Martin Koukal.

Konkurence Razýmovi vyhovuje, i když to tak dříve nebývalo. "Měl jsem radši jistotu a chtěl jsem vědět, na které závody pojedu," řekl běžec. "Už v minulé sezoně jsem ale svůj pohled úplně změnil. Ani nevím, jaká je podmínka dostat se na olympiádu. Mám díky tomu svůj klid a vím, že když pojedu dobře, tak to dopadne, když pojedu špatně, tak na olympiádě nemám co dělat," řekl Razým.

Po uplynulé sezoně prý příliš neodpočíval. "Já trénoval skoro pořád," řekl Razým. Zaměřoval se na dynamiku a v tréninku mimo jiné používal zátěžovou vestu. "Nebylo to úplně extrémní, měla deset kilo. Občas to bolelo, je to možná náchylnější na zranění, ale zvládl jsem to a uvidím, co to udělá v zimě."

Bez výraznějších komplikací

Zdravotně se v přípravě obešel bez výraznějších komplikací, které ho provázely v předchozích letech. Dříve se potýkal s různými problémy pohybového aparátu. "Ať už to byl zánět na achilovce nebo na předloktí ruky, tak jsem nevěděl, co mi přesně je, ale teď je to dobré," zaklepal bývalý mistr světa ve sprintu do 23 let.

V září dokončil bakalářská studia oboru kybernetika na Fakultě aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni. Na zkoušky se učil na soustředění a bál se, jestli to stihne. "Při obhajobě jsem ale věděl, o čem mluvím, a nebyl to problém," konstatoval běžec.

Své bakalářské práci musel rozumět. Týkala se totiž běhu na lyžích. Snažil jsem se udělat software, který by pomohl při testování vosků. "Jde o možnost otestovat větší množství vosků s menším počtem lidí a víc variant v kratším čase. V podstatě jde o úsporu financí, protože se použije jen krátká plocha oproti celé lyži," líčil Razým.

Reklama