Hlavní obsah

Černík se pere o ZOH, o budoucnosti má ale jasno: Zmrzlé rampy nechám mladším

Pavel NovotnýSport.cz

Snowboardista Martin Černík by po patnácti hektických letech mezi světovou elitou už s radostí přepustil místo mladším, v řadě jeho domácích soupeřů ale zatím plnohodnotná náhrada nevyrostla. A tak se třiatřicetiletý matador znovu pere o účast na olympiádě, i když by raději topil své prkno v prašanu na panenských svazích hor.

Foto: Sport.cz

Český snowboardista Martin Černík

Článek

O tom, zda Černík na svou druhou olympiádu odcestuje, bude jasno zkraje ledna. „Mám splněná kritéria Mezinárodní lyžařské federace i Českého olympijského výboru, nominaci ale ještě jistou nemám. Potřebuji vyjet nějaké body, abych se dostal do padesátky světového žebříčku. To se mi musí povést na lednovém závodu Světového poháru v rakouském Kreichsbergu. To je poslední šance. Ranking list se uzavírá 18. ledna a další dva závody SP se už nepočítají,“ vysvětlil jezdec z Hradce Králové při čtvrtečním setkání s novináři.

Pančochové pomáhá do špičky 

S dalšími členy freestylové reprezentace, mladými závodníky Šárkou Pančochovou a Janem Nečasem trénoval s vidinou olympijské nominace ve Spojených státech i na Novém Zélandu. Světová konkurence je ale přesto hodně silná. „Udělám všechno pro to, abych na olympiádu jel. Snažím se zlepšit, konkurence v mužské U-rampě je ale asi největší ze snowboardových disciplín,“ uvedl Černík.

Větší šance proto dává teprve devatenáctileté Šárce Pančochové, kterou trénuje a snaží se jí předat mnohé ze svých bohatých zkušeností. „Šárka je na tom v rankingu lépe než já, navíc u holek je konkurence menší. Věřím, že účast vybojuje,“ doufá.

U mladé závodnice navíc cítí potenciál prosadit se výrazně mezi absolutní elitou. „Šárka se nechce spokojit s tím být nejlepší v Česku. Chce dobýt světový snowboarding. O víkendu byla pátá v podniku série Ticket to Ride a v rankingu seriálu jí aktuálně patří první místo. Já dokázal být maximálně jedenáctý. Díky svým výsledkům se dostala se do světového týmu Volcom, což je fantastické a otevře jí to dveře na mezinárodní scénu,“ líčil.

Honění bodů už tolik nebere 

Přípravu mladých talentů bere Černík jako hobby, pořád se cítí víc jako závodník, přestože jej boje o vavříny již tolik nevzrušují. „Už mě to honění bodů moc nebere. Rád bych jezdil v kvalitním sněhu, chci se zase více věnovat natáčení videí, případně realizovat nějaké prvosjezdy. Po patnácti letech závodění se těším, až pojedu někam na freeride. Ledové rampy a skoky nechám mladším, ať si užijí tvrdých dopadů,“ přiznal otevřeně.

O účast ve Vancouveru se ještě popere, s tím, že by usiloval i o nominaci do Soči, už ale příliš nepočítá. „Olympiáda je jeden z největších závodů, který člověk může jet, a kdo ví, co bude za rok nebo za čtyři. Snowboarding bude určitě pořád priorita, ale spíš se v té době budu věnovat volnému ježdění, surfingu, organizaci akcí. Vývoj českého snowboardingu je pozitivní a věřím, že v té době se už bude prosazovat nová generace,“ uzavřel Černík.

Reklama