Hlavní obsah

Úvodní štafetu sezóny vyhrály díky finiši Kallaové Švédky

Švédské kvarteto vyhrálo úvodní štafetu žen v novém ročníku Světového poháru v běhu na lyžích. V Beitostölenu doběhly se ztrátou 16 sekund druhé Norky, třetí skončily Finky. České družstvo ve složení Eva Nývltová, Kamila Rajdlová, Ivana Janečková a Eva Skalníková obsadilo 13. příčku.

Článek

Podle nominačních kritérií Českého olympijského výboru potřebovala česká štafeta k jistotě startu na olympijských hrách ve Vancouveru obsadit v redukovaném pořadí osmé místo, k čemuž jí nakonec chyběly dvě pozice. "Ještě před posledním úsekem jsme tam byli," řekl smutně v rozhovoru s ČTK kouč ženského týmu Jiří Šimůnek.

Přesto není vyloučeno, že by se česká štafeta do Vancouveru mohla podívat. Mezinárodní kritéria FIS totiž ve štafetách vypsaná nejsou, bude tedy záležet na plénu ČOV 20. ledna, zda kvarteto nominuje. "Do termínu nominace je ještě kvantum Světových pohárů, i když štafeta už žádná. Holky se tam mohou dostat individuálně," věřil Šimůnek.

Favorizované severské štafety udávaly tempo společně s Ruskami od prvního úseku, zásluhou Virpi Kuitunenové se po druhém klasickém úseku utrhly od zbytku čelní skupiny Finky. Na závěrečném pětikilometrovém okruhu ale jela trojice severských týmů opět pohromadě a odrazila i nápor čtvrté Rusky Natalie Korostělevové.

Na posledním kilometru už nestačila tempu Švédky Charlotte Kallaové finská finišmanka Aino Kaisa Saarinenová a překvapivě ani sobotní suverénní vítězka volné desítky Marit Björgenová z Norska. O medailovém pořadí tak bylo rozhodnuto již několik desítek metrů před cílem.

Češky se na třetím úseku pohybovaly chvíli i na osmé pozici, za sebou si však vezly početnou skupinu. Skalníková v závěru měla méně sil než soupeřky a o místo v elitní desítce přišla. V součtu čtyř pětikilometrových úseků ztratily Češky na vítězné Švédky přes tři minuty.

Světový pohár v běhu na lyžích v Beitostölenu (Norsko):
Ženy - štafeta 4x5 km:
1. Švédsko (Olssonová, Lindborgová, Haagová, Kallaová) 58:37,1, 2. Norsko (Skofterudová, Johaugová, Steiraová, Björgenová) -16,7, 3. Finsko (Muranenová, Kuitunenová, Roponenová, Saarinenová) -22,0, 4. Rusko I -45,7, 5. Německo -1:31,5, 6. Rusko II -1:52,9, ...13. Česko (Nývltová, Rajdlová, Janečková, Skalníková) -3:19,1.

Reklama