Hlavní obsah

První štafetu sezóny vyhráli Norové, Češi bez Bauera byli až čtrnáctí

BEITOSTÖLEN

Úvodní štafetu Světového poháru běžců na lyžích vyhráli dnes v Beitostölenu Norové, které k prvenství dovezl tradičně drtivým finišem Petter Northug. Za domácím družstvem skončilo druhé Rusko, třetí místo obsadili Němci. České kvarteto ve složení Martin Koukal, Jiří Magál, Milan Šperl a Aleš Razým doběhlo čtrnácté.

Článek

Při absenci Lukáše Bauera, jenž se po tréninkovém manku v Beitostölenu neobjevil, neměli čeští reprezentanti vysoké ambice. Navíc v sobotním závodu na 15 kilometrů volnou technikou ani jeden z nich neskončil na bodovaných pozicích. V tomto duchu se také vyvíjel úvodní úsek, na němž Koukal neudržel kontakt s početným vláčkem, a Magál pak musel manko na elitní desítku stahovat.

"Trochu mě to mrzí, protože po loňské sezoně, kdy byl přetrénovaný, si Martin (Koukal) na to dal pozor, ale první dva závody ukázaly, že to tak zatím není. Snad se to zlepší," řekl v rozhovoru s ČTK kouč Miroslav Petrásek.

Magálovi se povedlo manko dohnat a po Šperlově úseku dokonce Češi předávali jako osmí. Sprinterský specialista Razým však na deseti kilometrech neměl příliš šancí udržet se například úřadujícího vítěze Světového poháru Daria Cologni a do cíle dorazil osamocen s dvouminutovou ztrátou.

Magála kouč pochválil. "Jel dobře, dojel to, ale pak už neměl síly," uvedl trenér, kterého potěšil i výkon Šperla. "A Razým si vyzkoušel, jak rychle se štafety jezdí," okomentoval sprinterovo marné úsilí na posledním úseku. "Takže se dvěma klukama jsem spokojený, dva jeli hůř," dodal Petrásek.

Trenér po nevydařeném víkendu věří, že to byl jen důsledek začátku sezony. Prvním vrcholem bude až Tour de Ski na přelomu roku. "Snad se to změní," doufal Petrásek. K případnému úspěchu štafety na olympiádě bude potřebovat mít k dispozici pět jejích členů ve vrcholné formě. K tomu by mohl příští týden napomoci i návrat Lukáše Bauera a Martina Jakše na závodech v Kuusamu. "Ve čtvrtek po tréninku se rozhodneme, jestli pojedou. Já bych byl rád," dodal trenér.

Ze čtyř norských výběrů se nakonec prosadil ten nejlépe obsazený s vítězem sobotního závodu Ronnym Andrém Hafsaasem a především čtyřnásobným mistrem světa Northugem. Ten stáhl rychle deset vteřin na Rusy a Němce, v závěrečném kopci pak Ivanu Černousovovi nastoupil ve stylu svých triumfů na MS v Liberci a bez problémů dovezl Nory k vítězství.

Světový pohár v běhu na lyžích v Beitostölenu (Norsko):
Muži - štafeta 4x10 km:
1. Norsko I (Rönning, Johnsrud Sundby, Hafsaas, Northug) 1:48:50,7, 2. Rusko (Vylegžanin, Pankratov, Legkov, Černousov) -5,1, 3. Německo (Filbrich, Teichmann, Sommerfeld, Angerer) -11,8, 4. Finsko -15,5, 5. Norsko III -16,9, 6. Švédsko -17,4 ...14. Česko (Koukal, Magál, Šperl, Razým) -2:00,8.

Reklama