Hlavní obsah

Biatlonisty trápila zranění a nemoci, do sezóny jdou ale s optimismem

Pavel NovotnýSport.cz

Takové zdravotní komplikace, jakými si prošli nejlepší čeští biatlonisté během přípravy na olympijskou sezónu, se jen tak nevidí. Nejúspěšnější závodnici minulé sezóny Veroniku Vítkovou skolil na dva měsíce zánět mozkových blan, nejlepší z mužů Michal Šlesingr stál v tréninku dokonce dvakrát kvůli vyvrknutému kotníku a viróze. Před startem sezóny jsou ale již všichni v pořádku a věří v medailový úspěch ve Vancouveru.

Článek

Reprezentace biatlonistů prošla během letní pauzy reorganizací a na mužský i ženský tým nyní dohlíží šéftrenér Ondřej Rybář, který se hned po uvedení do funkce musel vypořádat s nepřízní osudu u jádra týmu. „Pronásledovala nás nemoc za nemocí, zranění za zraněním. Něco takového nepamatuji,“ kroutil Rybář hlavou při úterním setkání s novináři.

Komplikace přitom postihly ty největší naděje pro olympijské hry ve Vancouveru. Jen Vítková, která se loni blýskla zlatem a stříbrem z juniorského šampionátu a pátým místem z mistrovství světa seniorů, se léčila se zánětem mozkových blan dva měsíce.

„Dnes je již v plném tréninku a měla by mít dost času na to, aby ve Vancouveru předvedla to, co se od ní očekává,“ poznamenal na adresu dvacetiletého talentu Rybář. Krkonošská závodnice nyní dohání tréninkové manko ve Švédsku, kde si prodloužila reprezentační soustředění. „Ve střední Evropě jsou navíc špatné sněhové podmínky,“ doplnil reprezentační šéftrenér.

Šlesingr v horečkách cítil, jak slábne 

Vleklými zdravotními patáliemi si prošel i nejúspěšnější český biatlonista posledních let Michal Šlesingr. Dvojnásobný medailista z mistrovství světa v roce 2007 si nejprve vyvrkl kotník při krosovém tréninku a když se po čtyřtýdenní pauze mohl konečně vrhnout zpět do přípravy, zaskočila jej silná viróza.

„Pauza kvůli kotníku nakonec nebyla tak hrozná. Mohl jsem alespoň střílet a posilovat určité partie, takže fyzička tolik neutrpěla. Kvůli viróze jsem nemohl odjet na soustředění do Ramsau, několik dní jsem proležel v horečkách a cítil jak slábnu. Výkonnost se těžko získává, ale lehko ztrácí. Na posledním soustředění v Norsku jsem se ale již plně zapojil do tréninku,“ líčil šestadvacetiletý reprezentant.

Realizační tým se navíc potýkal se zdravotními komplikacemi i u zkušeného Zdeňka Vítka. Před začátkem olympijské sezóny, která zatím ještě bez Vítkové odstartuje příští týden ve švédském Östersundu, je ale vedení českého biatlonu naplněno optimismem. Mužský kádr se stabilizoval, mezi ženami o sobě dává vědět dravé mládí.

„Do sezóny jdeme s jasným cílem, ziskem medaile z vrcholu sezóny,“ podotkl prezident Českého svazu biatlonu Václav Fiřtík. „Jádro týmu nemělo ideální přípravu, na to se ale nemůžeme vymlouvat. Uvidíme, jak se povede start do sezóny a jak se bude forma vyvíjet. Vše směřujeme k Vancouveru, umístění do šestého místa by bylo pěkné,“ doplnil Rybář.

Program SP:
30. listopadu - 6. prosince: Östersund (Švéd.),
9. - 13. prosince: Hochfilzen (Rak.),
15. - 20. prosince: Pokljuka (Slovin.),
4. - 10. ledna: Oberhof (Něm.),
11.- 17. ledna: Ruhpolding (Něm.),
18. - 24. ledna: Anterselva (It.),
12. - 28. února: olympijské hry Vancouver (Kan.),
10. - 14. března: Kontiolahti (Fin.),
16. - 21. března: Oslo,
23. - 28. března: Chanty-Mansijsk (Rus.).

Reklama

Související témata: