Hlavní obsah

Zánět mozkových blan biatlonistku Vítkovou nezastavil, olympiádu stihne

Veronika FeltováSport.cz

Zánět mozkových blan ji na dva a půl měsíce vyřadil z přípravy na olympijskou sezónu. Talentovaná biatlonistka Veronika Vítková tak měla místo soustředění naordinovanou léčbu. Nyní už je nejúspěšnější závodnice minulé sezóny fit a dohání tréninkové manko, aby na olympijských hrách mohla překvapit. Třeba tak jako v únoru na mistrovství světa, kde skončila pátá.

Foto: Sport.cz

Biatlonistka Veronika Vítková

Článek

V létě jste měla zánět mozkových blan, už jste fit?

Ano, teď už jsem v pořádku. Léčila jsem se dva a půl měsíce. Nyní už trénuji naplno.

Kdy jste mohla začít trénovat?

S pořádným tréninkem jsem mohla začít až druhý týden v říjnu. Po tak dlouhé pauze to ale nebylo jednoduché. Začátky bolely, nyní už se ale cítím opět velmi dobře.

Jak zatím příprava probíhá?

To, co jsme si na jaře naplánovali, jsme museli vzhledem k nemoci změnit. Nyní jsem se už měla připravovat na závody ve švédském Östersundu. Na programu jsem měla intenzivní tréninky, místo toho se zatím zaměřuji na nabíhání kilometrů. Po nemoci jsem absolvovala soustředění v rakouském Obertilliachu, kde jsme se věnovali klidové střelbě, jízdě na kolečkových bruslích a běhu. Začátkem listopadu jsme pak vyrazili za sněhem do švédského Ramundbergetu. Kvůli nepříznivým podmínkám v Čechách jsme si tady pobyt prodloužili na čtyři týdny.

Které závody tedy máte v letošní sezóně v plánu?

První závod Světového poháru, který se jede příští týden, vynechám. Na tom druhém (Hochfilzen, 9. až 13.12. - pozn. red.) bych už měla být členkou štafety. Poté bych už měla normálně absolvovat i další závody v Pokljuce, Oberhofu, Ruhpoldingu a Anterselvě. A pak už přijde olympiáda ve Vancouveru.

S jakými výsledky budete v nadcházející olympijské sezóně spokojená?

Chtěla bych se ještě více přiblížit k třicátému místu v celkovém pořadí Světového poháru. A na olympijských hrách budu spokojená s umístěním v první patnáctce. 

Budete brát závody jako přípravu na olympijské hry?

Ano. Jelikož bych měla mít místo na olympiádě jisté, tak závody pro mě budou součástí přípravy. Soustředit se budu hlavně na olympijský závod...

Jste v projektu McDonald's Olympic Hopefuls, kde je i sportovní psycholog Marian Jelínek, výživový poradce Petr Havlíček nebo doktor Miloš Barna, pomáhají vám nějak?

Už jen ta možnost setkat se s nimi osobně je skvělá. Jsem v projektu první rok, tak se ještě trochu rozkoukávám. Petr Havlíček nám všem připravuje jídelníček. Radil mi například i s tím, jak se lépe vyrovnat s časovými změnami při dlouhých cestách za závody.Zrovna pro Vancouver se to bude hodit. S Marianem Jelínkem jsem zatím absolvovala jen jeden workshop, určitě si ale chci najít čas a začít s ním víc spolupracovat. Psychika hraje u biatlonu obzvlášť velkou roli. A co se týká pana Barny…snad ho nebudu muset využívat a zdravotní problémy se mi budou vyhýbat. Ale je dobře, že se na něj mohu kdykoli obrátit.

Reklama