Hlavní obsah

Churavý: Přibývají mladí i staří soupeři

Václav ProcházkaPrávo

Sdruženář Pavel Churavý už se těší na začátek sezóny a před úvodním podnikem Světového poháru v Kuusamu se cítí v dobré formě. Rád by tentokrát znovu dosáhl i na nějaké prémie. "Potřebuju plot kolem domu a spoustu nových věcí," smál se český reprezentant v rozhovoru pro deník Právo.

Článek

Start do olympijské zimy je na dosah. Co s vámi vidina víkendového úvodního podniku SP v severské kombinaci v Kuusamu dělá?

Jsem nervózní, ale těším se, že už budeme vědět, jak na tom jsme. V přípravě ve Finsku jsme jeli i závod. Nebylo to tak zlé. Po skoku jsem byl desátý, přitom to byl můj teprve šestý pokus na sněhu. Stylově to bylo špatný, je vidět nevyrovnanost. Ale i loni jsem nebyl úplně vyskákaný a šlo to pak. Nakonec jsem v tom testovacím závodě byl jedenáctý, ještě se přede mě dostal Míra Dvořák, který skončil devátý. Vepředu byli Rakušan Gottwald a Fin Manninen, kteří se po pauze vrátili k závodění.

Soupeřů tedy před olympiádou přibylo...

Mladíci se běžně objevují, teď přicházejí i staří soupeři. Konkurence bude velká.

Když se staré známé tváře vracejí, asi ani vy asi neuvažujete ve svých dvaatřiceti  o konci kariéry...

Zatím o tom nepřemýšlím. Jsem v pohodě. V partě nám to klape. Připadám si dobře. Uvidíme až jak tahle sezóna vyjde.

Změnil jste něco v přípravě?

Nepatrně jsem přidal v běhu, ale všechno nechávám na trenérech. Vše probíhá dobře. Stále je s námi i fyzioterapeutka. Podmínky jsme měli nejlepší, co pamatuju.

V minulé sezóně se vám povedlo dosáhnout ve SP i na nějaké prémie, dostal jste se opakovaně na stupně, na co chcete vydělat letos?

Potřebuju plot kolem domu (smích) a spoustu jiných věcí. Mám taky dluhy. Ale vázat se na prémie nemůžu. To se přece nedá ovlivnit, i když vůli a bojovnost mám.

Jaká je situace v týmu? Budete zase jedničkou?

Máme vyrovnané šance. Já, Tomáš Slavík i Míra Dvořák. Tomu to teď běhá nejvíc, tak uvidíme. Na harrachovský prosincový závod by měl naskočit i nový muž v týmu Kutal.

Co nové pravidlo o přepočtu délky v závislosti na možném ovlivnění výkonu větrem?

Nejsem z toho nadšený, teď se na můstku bude posílat běžně do nepříznivého větru s tím, že přičtou nějaký ten bod. Nevím, jak to bude vypadat. Ale nic s tím nenaděláme. I pro diváky to ale možná bude složitější. Vždyť při jednom letním závodě jsme se přepočet dozvídali až po bitvě z výsledků. Pro organizátory to ale bude snazší. Budou to pouštět bez ohledu na cokoli.

Nemůže to být nebezpečné?

Tak to snad ne. Limity pro nepřípustnou sílu větru zůstanou. Pro závody to bude asi znamenat, že ty, co budou mít na můstku dobrý vítr, skrouhnou. Pole se scukne víc a bude se běhat pohromadě. To ale všichni kolem chtějí.

Co se změnilo přes léto ve vašem životě?

Rodina se rozrůstá. Mám prvního potomka. V dubnu se nám narodil Fanoušek.

Reklama