Hlavní obsah

Lyže na míru mají boulařku Sudovou dovézt k olympijské medaili

Veronika FeltováSport.cz

S lyžemi na míru vyráží do olympijské sezóny akrobatická lyžařka Nikola Sudová. Sedmadvacetileté boulařce přestali vyrábět její dřívější model, a tak česká olympijská naděje musela hledat nového výrobce. "Oslovili jsme několik výrobců a nakonec jsme se dohodli s firmou Lusti, která mi udělala lyže přesně podle mých představ," pochvalovala si Sudová.

Foto: Kentaura

Boulařka Nikola Sudová s lyžemi Lusti

Článek

Již za pár dní začne akrobatické lyžařce Nikole Sudové sezóna. V pondělí zamíří do Finska, kde se 12. prosince uskuteční první závod Světového poháru. "Mám teď nějakou virózu, tak se musím do neděle pořádně vyležet, abych ve Finsku už byla fit," řekla na úvod tiskové konference Nikola Sudová.

Příprava probíhala podle jejích představ. "Vše proběhlo tak, jak jsme si naplánovali. Trénovala jsem střídavě doma a v zahraničí. Za sněhem jsme byli v Austrálii, ve Švýcarsku a Rakousku," vyprávěla sedmadvacetiletá boulařka. Menší komplikace se ale objevily, když české olympijské naději přestali vyrábět její model lyží.

Boulařka Nikola Sudováfoto: Kentaura

"Věděli jsme o tom s předstihem, ale i tak to není nic příjemného, když máte před olympijskou sezónou měnit lyže. Oslovili jsme několik výrobců a nakonec jsme se dohodli s firmou Lusti. Ta mi udělala lyže přesně podle mých představ," pochvalovala si.

"Zkoušela jsem několik typů, vybrala jsem si ten nejměkčí a ten mi pak dál vylepšovali. Trvalo to asi  čtyři měsíce. Udělali vše, co nám viděli na očích. Poslední verzi, čtvrtou, jsem dostala před týdnem a jsem s lyžemi spokojená. Lyže jsou celkově dynamičtější a rychlejší," líčila s úsměvem na tváři rodačka z Jablonce nad Nisou.

O medailích rozhodne psychika

Po Vánocích odletí Nikola Sudová do USA, kde ji čekají další závody Světového poháru. Odtud pak zamíří do Vancouveru, kde 13. února pojede olympijský závod. "Samozřejmě, že chci bojovat o medaili. Ale takových nás bude hodně. Vše bude záležet na okolnostech. Jak nám sedne kopec, jak se vyspíme. A hlavně to bude o psychice.

Boulařka Nikola Sudováfoto: Kentaura

K cennému kovu by bronzové medailistce z letošního mistrovství světa mohl pomoci i její skok - dvojitá helikoptéra. "Poslední dobou trochu pokulhávala, ale bylo tím, že jsem byla unavená. Jestli ji ale předvedu na olympiádě, zatím nevím. Rozhodnu se až v den soutěže. Vše bude záležet na tom, jak se bude závod vyvíjet," řekla Sudová. A její trenér Radek Herot dodal: "Uvidíme, jestli se vyplatí ji zařadit. Jestli bude potřeba riskovat, nebo bude Nikola schopná bojovat o medaile i bez ní."

Reklama