Hlavní obsah

Marné čekání na sníh. Světové poháry v Harrachově nebudou

HARRACHOV

Světové poháry sdruženářů a skokanů na lyžích se v Harrachově neuskuteční. Pořadatelé marně vyhlíželi sníh, s definitivním verdiktem čekali až do poslední možné chvíle. Nakonec byli přinucení kvůli nepřízni počasí závody naplánované na 11. až 13. prosince zrušit.

Článek

Předpověď počasí na další dny nedávala ani trochu optimismu, vzhledem k vysokým teplotám nemají organizátoři šanci uspořádat ani skokanské závody na umělém sněhu. K tomu by potřebovali tři dny mrazů, během nichž by bylo alespoň pět stupňů pod nulou.

"Od čtvrtečních ranních hodin jsme se pokoušeli zasněžovat, ale bohužel vhodné teploty byly pouze přechodné. I v místech, kde bylo minus pět stupňů, byla produkce velmi malá," uvedla mluvčí pořadatelů Jana Kramářová. "Prognóza není bohužel příznivější, a proto jsme byli nuceni i přes veškeré maximum, které jsme na přípravu vynaložili, závod odvolat," dodala.

Pojistka nebyla 

Pojistku pro případ zrušení závodů organizátoři uzavřenou neměli. "Vzhledem k vývoji počasí jsme se rozhodli nepojišťovat. Ta pojistka by byla poměrně vysoká," řekl místopředseda organizačního výboru Rostislav Jozífek. Dosavadní náklady pořadatelů se podle něj pohybují v řádech statisíců korun.

Mezinárodní federace FIS by měla nejpozději během soboty rozhodnout, zda se závody uskuteční někde jinde. Německá média spekulovala v týdnu o možnosti přesunout program na Štrbské Pleso. Sportovní ředitelka severských disciplín při slovenském svazu Michaela Filipková to ale vyloučila. Tatranské středisko prý nesplňuje technické parametry, protože disponuje pouze středním můstkem, navíc ve stejném termínu se tam má konat Pohár FIS ve skoku na lyžích. Kvůli špatným podmínkám mu ale rovněž hrozí zrušení.

V Harrachově nic nového

Skokani měli v pátek 11. prosince absolvovat pod Čertovou horou tréninky a kvalifikaci, o víkendy byly v plánu dva závody na velkém můstku. Sdruženáře měl čekat sobotní týmový závod na velkém můstku a v neděli závod Gundersenovou metodou rovněž na můstku HS 142. Páteční kvalifikace se měla skákat za umělého osvětlení, které bylo v Harrachově v létě vybudováno za více než 30 milionů korun. Sdruženáři měli startovat a finišovat při běhu na dojezdu mamutího můstku.

Krkonošské středisko přišlo kvůli nepřízni počasí o Světové poháry už několikrát. Naposledy se v Harrachově měly konat závody skokanů v prosinci roku 2006 a klání sdruženářů v lednu 2007, oba podniky však byly kvůli teplému počasí zrušeny.

Před dvěma lety počasí ovlivnilo lednový Světový pohár v letech na lyžích, kdy se vinou silného větru uskutečnilo jen jedno kolo.

Harrachovský areál hostil od roku 1981 celkem 22 závodů SP ve skocích či letech na lyžích a čtyři v severské kombinaci.

Reklama

Související témata: