Hlavní obsah

Čekání na paní Zimu. Mráz může pražskému sprintu ušetřit 2 milióny

PRAHA

Přesně za čtyři týdny se na pražském Strahově rozhoří boje mezi nejlepšími světovými běžci na lyžích při třetím dílu letošní Tour de Ski. Počasí v hlavním městě sice nijak nepřipomíná, že se blíží lyžařský svátek, organizátoři si ale z teplot nad nulou hlavu nedělají. Je připravena varianta výroby umělého sněhu pomocí tekutého dusíku, mráz by však přinesl výraznou finanční úsporu.

Článek

Rozdíl mezi výrobou tří tisíc kubíků sněhu, které jsou pro trať s parametry pro Světový pohár potřeba, klasickými sněžnými děly a metodou tekutého dusíku je značný. „Řádově by mohlo jít až o dva milióny korun,“ poznamenal při pondělní setkání s novináři výkonný ředitel organizačního výboru pražského Ski Sprintu Oto Linhart, s tím, že celkový rozpočet činí 11 miliónů korun.

Pořadatelé proto bedlivě sledují vývoj počasí a v případě příchodu mrazu jsou připraveni začít s výrobou umělého sněhu již tento víkend. „Od 12. prosince máme u Strahovského stadiónu pronajatý prostor, kde bychom vyrobený sníh mohli deponovat. Pokud podmínky nebudou ideální, odstartuje výroba sněhu pomocí tekutého dusíku v součinnosti s nizozemskou společností Polar Europe 27. prosince a požadované množství sněhu bychom měli za pět dní. V případě silného mrazu by stačila dvě výkonná děla a dva a půl dne provozu. Trať musí být připravena 3. ledna,“ doplnil Linhart s vírou, že vyšší poloha Strahova alespoň nějakou úsporu přinese.

Trať se stěhovat nebude 

Okruh pro závod vyroste v těsné blízkosti stadiónů na Strahově. Start a cílová rovinka budou v prostoru mezi bývalým spartakiádním stadiónem a stadiónem Evžena Rošického, smyčka okruhu, která umožní divácké stání uvnitř i vně, bude na prostranství směrem k Malovance. Závodníci absolvují dvě kola v celkové délce 1250 metrů a s převýšením 25 metrů. „Trať bude členitější než v minulých letech a divácky bude jistě atraktivnější. Například cílová rovinka povede 130 metrů do mírného kopce,“ slibuje Linhart.

Varianta okruhu pražského Ski sprintu na Strahově.foto: Svaz lyžařů České republiky

Program na Strahově začne v režii moderátora Leoše Mareše v pondělí 4. ledna v 15 hodin, kvalifikační jízdy závodu odstartují v 16:30. Finálové rozjížďky by měly přijít v 18:30. Vstup je zdarma. O den později plánují organizátoři celodenní akci Strahovský sníh Pražanům, který se ponese v duchu amatérských závodů a možnosti využití tratě veřejností (podrobnosti na webu http://www.skisprint.cz/).

Narozdíl od loňska, kdy byla trať po závodu přesunuta z Výstaviště do pražské Stromovky, kde sloužila veřejnosti, se letos masa sněhu takového využití nedočká. „Nemáme místo, kam bychom sníh převezli. Proti Stromovce se postavila radnice, sníh tam prý hodně poničil podloží. O část sněhu má zájem Praha 2, která chce udělat malou sjezdovku v Riegrových sadech. Zbytek ale asi prostě roztaje,“ dodal Linhart.

Reklama

Související témata: