Hlavní obsah

Světové poháry v Harrachově nebudou ani příští týden

PRAHA

Světové poháry skokanů na lyžích a sdruženářů v Harrachově se nebudou konat ani v příštím týdnu. Organizátoři ve spolupráci s Mezinárodní lyžařskou federací FIS nejprve závody plánované původně na tento víkend v minulém týdnu zrušili, později se však domluvili, že počkají a v případě dobrých sněhových podmínek je přesunou na 15. a 16. prosince.

Foto: Ondřej Lazar Krynek - skoky.net

Můstky v Harrachově

Článek

FIS ale oznámila již v úterý, den před stanoveným termínem, že i tato možnost kvůli technickým a organizačním důvodům padla.

"Očekávaná studená fronta se dle dnešní předpovědi posunula až na víkend, a tímto padly poslední šance začít vyrábět technický sníh a připravovat můstek, i když nám trochu padá přírodní sníh," uvedli pořadatelé v prohlášení. Připojili poznámku s ironickým nádechem, že se těší na další závody v ČR včetně letní Grand Prix skokanů, která se uskuteční 1. října 2010 v Liberci. "Tam problémy se sněhem snad nebudou."

Třebaže se zástupci FIS nechali slyšet, že nebudou hledat náhradní dějiště, situace se opět změnila. Jeden skokanský závod by se mohl konat příští týden v pátek 18. prosince před dalšími díly SP ve švýcarském Engelbergu, sdruženáři by jeden z původně dvou plánovaných závodů odjeli týž den v rakouském Ramsau, rovněž před dalším dílem SP v severské kombinaci tamtéž. Organizátoři se s FIS musejí dohodnout do čtvrtečního poledne.

V původním termínu nebylo možné naplánovaný program v Krkonoších uskutečnit kvůli špatným sněhovým podmínkám. Skokani měli v Harrachově absolvovat dva závody, sdruženáři měli mít na programu týmový a individuální start. Pořadatelé nedostali kvůli počasí ani možnost upořádat alespoň skokanské závody na umělém sněhu. K tomu by potřebovali tři dny mrazů alespoň minus pět stupňů.

Krkonošské středisko přišlo kvůli nepřízni počasí o Světové poháry už několikrát. Naposledy se v Harrachově měly konat závody skokanů v prosinci roku 2006 a klání sdruženářů v lednu 2007, oba podniky však byly kvůli teplému počasí zrušeny. Před dvěma lety počasí ovlivnilo lednový Světový pohár v letech na lyžích, kdy se vinou silného větru uskutečnilo jen jedno kolo. Harrachovský areál hostil od roku 1981 celkem 22 závodů SP ve skocích či letech na lyžích a čtyři v severské kombinaci.

Reklama