Hlavní obsah

Bauera brzdí další zádrhel, do boje vůbec nevyrazil

Václav ProcházkaPrávo

Rázně Lukáš Bauer změnil plán, protože přišly další trable. Jeho jméno ještě figurovalo mezi předpokládanými aktéry závodu na 15 km volnou technikou Světového poháru v Davosu, ale ve chvíli startu už byl na cestě domů.

Článek

Cesta za zlatem, jak sám běžec na lyžích nazval olympijskou sezónu, dostala po předsezónní nemoci další ránu. Česká jednička odjela ze švýcarského střediska předčasně kvůli zánětu nosohltanu. Vynechá i další destinaci seriálu Roglu ve Slovinsku a soustředí se na Tour de Ski, etapy, které začnou na Nový rok v Oberhofu. „Mrzí mě, že nejedu, když už jsem tady zvládl kvalitní trénink a byl jsem i na startovní listině. Ale neměl by to být extra problém, i když se tímhle vyblokovaly dva závody,“ uvedl Bauer.

Poslední tři dny měl Bauer zádrhel s nosohltanem. Přesto se zdálo, že v Davosu poběží. Na trať se měl vydat s číslem 82 jedenáct minut po třetí hodině. Start zrušil dopoledne před závodem po konzultaci s trenérem Miroslavem Petráskem a lékařem Martinem Koldovským.

„Normálně je to záležitost, kterou člověk překoná rýmou, ale u Lukáše se zhorší stav průdušek,“ sdělil Koldovský ČTK. Bauer podle jeho slov mohl startovat, kdyby šlo třeba o vrcholný závod, běžný podnik nestál za riziko. „Přijde tak o pár dnů tréninku, jinak si myslím, že by ho to poznamenat nemělo,“ nastínil Koldovský.

Dvaatřicetiletý Bauer absolvoval v pátek rychlý test na závod a kouč Petrásek byl podle jeho slov nadšený. „Cítil jsem se líp, než bývalo v Davosu obvyklé, ale nosohltan mě trápil tři dny a je zbytečné riskovat zhoršení, když nejsem úplně v pořádku. Jezdil jsem slušně, odtrénoval jsem, co jsem potřeboval, a akorát holt nejedu závody. Tak to je.“

Bauer nebude startovat ani 20. prosince v Rogle, kde se poběží klasická třicítka s hromadným startem. Místo toho doufá, že po vyléčení najde dobré sněhové podmínky doma na Božím Daru. Závody nižší kategorie pro ty členy týmu, kteří nepojedou v Rogle, jsou na víkend přichystány na Horních Mísečkách. Bauerovy myšlenky se ale upínají až k prvnímu vrcholu zimy – Tour. „Platí, že bych chtěl bojovat o stupně.“

Bauerovi kolegové v Davosu nebodovali, do elitní třicítky se dostal až v neděli ve sprintu Koukal, vypadl ve čtvrtfinále.

Reklama

Související témata: