Hlavní obsah

FIS bude hledat důvod nárůstu počtu zranění ve sjezdovém lyžování

OBERHOFEN

Mezinárodní lyžařská federace FIS se rozhodla pátrat po příčinách zvýšeného počtu vážných zranění v této sezoně sjezdového lyžování. Svolala proto schůzku, na kterou pozvala všechny jezdce a trenéry, aby společně odhalili, proč dochází k tolika nebezpečným nehodám.

Foto: Frank Gunn, ČTK/AP

John Kucera krátce před osudným pádem.

Článek

Kvůli vážným úrazům přišli o únorové olympijské hry ve Vancouveru mimo jiné mistr světa ve sjezdu Kanaďan John Kucera, Američan T.J. Lanning, přední francouzský slalomář Jean-Baptiste Grange či bývalá vítězka Světového poháru Rakušanka Nicole Hospová.

Podle prezidenta FIS Giana Franca Kaspera je vedení FIS nárůstem nehod velmi znepokojeno. "Proto jsme svolali schůzku se všemi trenéry, závodníky a dalšími zúčastněnými stranami, abychom společně našli řešení," uvedl Kasper v prohlášení. "K naší smůle mají nedávná zranění zcela jinou povahu a v ničem se neshodují, což nám ztěžuje hledání řešení. Není proto jednoduchá odpověď na to, čím to napravit," doplnil ředitel mužských závodů Günter Hujara.

Příští týden v pátek se v italské Val Gardeně nejprve uskuteční schůzka zaměřená na rychlostní disciplíny. Slalomáři se pak sejdou příští měsíc v Rakousku.

Kucera přišel o šanci bojovat na domácí půdě v Kanadě o olympijskou medaili, když si při pádu v listopadovém super-G v Lake Louise zlomil levou nohu. Došlo k tomu jen den poté, co si Američan Lanning při sjezdu v Lake Louise poranil krční obratle a vykloubil koleno. Francouz Grange si pak minulý víkend při obřím slalomu v Beaver Creeku přetrhl kolenní vazy a podobné zranění utrpěla i Hospová hned při startu sezony v obřím slalomu v Söldenu.

Tehdy trenér rakouských sjezdařek Herbert Mandl volal po stavění pomalejších tratích, které by pomohly závodníkům přizpůsobit se novým technologiím, které dělají závody mnohem nebezpečnější

Reklama