Hlavní obsah

VIDEO: Amputovaná noha, prasklé kosti, zpřetrhané vazy. Letošní sezóna na svazích a v korytech je krutá

PRAHA

Drsné pády, vážné nehody, zranění, smrt. I takový je sport. Zatímco donedávna byly nejnebezpečnější hlavně motoristické sporty, nyní je v tomto smutném prvenství pomalu dohání další. Svou krutou tvář v poslední době ukázaly boby - dva talentovaní závodníci nyní bojují v nemocnicích o své životy. A zvyšující se počet vážných zranění zaznamenalo i lyžování.

Foto: Andy Clark, Reuters

Zraněného kanadského lyžaře Johna Kuceru odvází vrtulník po jeho pádu v Lake Louis.

Článek

Ačkoliv boby provází řada bezpečnostních opatření, jsou v poslední době čím dál tím nebezpečnější. Jenom za poslední tři týdny se v ledovém korytě odehrály dvě hrůzostrašné nehody. A dva talentovaní bobisté nyní v nemocnicích bojují o své životy...

První tragédie se stala v pondělí 23. listopadu na dráze v německém Königsee. Jednadvacetiletá Ruska Irina Skvorcovová se zde připravovala na závody Evropského poháru. Během tréninku se však její dvojbob převrátil, a než se svou kolegyní stačila cokoliv udělat, vrazil do nich v plné rychlosti další bob. Skvorcovová utrpěla otevřenou zlomeninu stehenní kosti a několik dalších vážných zranění. Ačkoliv už podstoupila několik operací, její stav je i nadále kritický. Lékaři se snažili zachránit talentované bobistce poraněnou nohu, avšak marně. Část nohy jí nakonec museli amputovat.

A necelé tři týdny poté otřásla Německem další tragická událost. V sobotu 12. prosince došlo k neštěstí na jedné z nejtěžších drah v Altenbergu. V ledovém korytu tentokrát při tréninku havarovala posádka německého čtyřbobu. Brzdaři týmu vyvázli bez větších zdravotních problémů, jejich pilot Robert Göthner však musel být vrtulníkem převezen do drážďanské nemocnice, kde se podrobil operaci. Talentovaný mladík je nyní udržován v umělém spánku.

Lyžaři už kvůli zraněním svolali i schůzku

Smutnou podívanou nabízí také lyžování. Během dvou měsíců se na svazích už zranilo několik zkušených lyžařů. A řadě z nich se tak rozplynul sen o olympijských hrách ve Vancouveru. Hned na úvod Světového poháru se zranil Američan T.J. Lanning, který si při sjezdu v Lake Louise poranil krční obratle a vykloubil koleno. Den poté nedokončil závod Kanaďan John Kucera, který si při pádu v super-G v Lake Louise zlomil levou nohu.

Ilustrační fotofoto: Reuters/Pascal Lauener

Hrůzostrašné pády však pokračovaly dál. Jeden z adeptů na olympijskou medaili, francouzský slalomář Jean-Baptiste Grange, si před osmi dny při obřím slalomu v Beaver Creeku přetrhl kolenní vazy. Stejné zranění vyřadilo ze hry Rakušanku Nicole Hospovou, která upadla hned v úvodu sezóny při obřím slalomu v Söldenu.

Začátkem prosince se v tréninku na sjezd v americkém Beaver Creeku doslova rozlámal Francouz Pierre-Emmanuel Dalcin. Dvaatřicetiletý lyžař má zpřetrhané vazy v obou kolenou, zlomenou pravou ruku, vykloubené levé rameno, otřes mozku a poranění v obličeji. A minulý pátek si v superkombinaci ve Val d’Isere poranil koleno Chorvat Ivica Kostelič.

Mezinárodní lyžařská federace FIS se na základě zvýšeného počtu vážných zranění rozhodla svolat schůzku. Na ni pozvala všechny jezdce a trenéry, aby společně odhalili, proč dochází k tolika nebezpečným nehodám.

Reklama