Hlavní obsah

Snad se všechno otočí a budou body z každého závodu, věří skokan Koudelka

S úvodem olympijské sezóny není ani za mák spokojený skokan na lyžích Roman Koudelka. Po prvních dvou podnicích světového poháru je jedna z českých nadějí pro Vancouver s pouhými osmi body z Kuusama v hloubi závodního pole, poslední trénink v rakouském Ramsau ale naznačil změnu k lepšímu. „Není to stoprocentní, ale někam se to posunulo,“ řekl Sport.cz dvacetiletý závodník.

Článek

Světový pohár má za sebou dvě zastávky a vaším nejlepším umístěním byla 23. pozice v Kuusamu. To nebyl ideální start do olympijské sezóny…

Úvodní závody byly na můstcích, které mně vyloženě nesedí. Třeba v Lillehammeru jsem v životě nebodoval! A nevyzpytatelné je i Kuusamo. Podmínky nebyly vůbec ideální, hodně foukalo. Naštěstí necítím žádnou psychickou újmu. Kdybych takhle dopadl na mých oblíbených můstcích, tak by to na mě působilo hůř. Přesto doufám, že od Engelberu půjde vše lépe a bude to jen stoupat.

Před startem sezóny jste si přitom nemohl vynachválit přípravu, v níž jste hodně pracoval na letové fázi. Co bylo špatně?

Asi jsem to malinko zakřikl. První skoky na sněhu byly výborné, takové jsem před sezónou ještě neměl. Říkal jsem si, že by bylo skvělé pohybovat se kolem desátého místa. Pak se přijelo na první závody a najednou bylo všechno opačně, jako když se luskne prsty. Zjistili jsme, že nedělám chyby ani tak v letové fázi, jako na hraně. Z toho pak plynou další minely.

Čekají vás tři závody ve švýcarském Engelbergu, jeden z nich je náhradou za zrušený podnik SP v Harrachově. Mrzí vás, že jste se kvůli nedostatku sněhu nemohl představit doma?

Byl by to dobrý test psychiky, v domácím prostředí se chce každý ukázat. Počasí bohužel nepřálo, nedá se nic dělat.

Před pokračováním sezóny jste strávil víkend tréninkem v rakouském Ramsau. Byl znát pokrok? 

Snažili jsme se na odstranění chyb pracovat. Neříkám, že jsme to vyladili k dokonalosti, ale určitě se to posunulo někam, s čím jsem spokojený. Navíc snad poprvé v sezóně vyšlo počasí, bylo kolem minus pěti, sluníčko. Nejlepší skákání, jaké letos bylo. Do Engelbergu jedu s cílem předvést v každém kole dobrý skok a bodovat v každém závodě.

Na bodech se zatím daří držet Jakubovi Jandovi, o dva body víc než vy má na kontě Lukáš Hlava. Podržíte se jako tým? 

Atmosféra v týmu je výborná. Když to nejde jednomu, druhý ho povzbudí. Nejhorší je, když to nejde celému mančaftu.

Reklama