Hlavní obsah

Záhrobský bodoval 27. místem v super-G ve Val Gardeně

Druhého nejlepšího výsledku ve Světovém poháru v kariéře v pátek dosáhl sjezdař Petr Záhrobský. Český reprezentant, kterého od letošní sezony vede otec Petr, dojel sedmadvacátý v superobřím slalomu v italské Val Gardeně.

Foto: Max Rossi, Reuters

Norský lyžař Aksel Lund Svindal na trati ve Val Gardeně

Článek

Poprvé v olympijské sezoně se radoval z prvenství Nor Aksel Lund Svindal. Úřadující vítěz Světového poháru vyhrál o dvanáct setin před Švýcarem Carlem Jankou, který se posunul zpět do čela průběžného pořadí před Rakušana Benjamina Raicha, jenž skončil devátý. Další švýcarský favorit Didier Cuche závod nedokončil.

Třetí místo obsadil k radosti domácích Ital Patrick Staudacher. Američan Bode Miller skončil přes problémy s kotníkem pátý.

Devětadvacetiletý Záhrobský se o 27. místo ve Val Gardeně, kde loni bodoval vůbec poprvé v kariéře třicátým místem v super-G, podělil s Američanem Erikem Fisherem. Záhrobský je jediným českým sjezdařem, který kdy dokázal bodoval v rychlostních disciplínách SP. Jeho maximem je 25. místo z březnového sjezdu v Kvitfjellu.

Svindal loni ve Val Gardeně "vyhořel", když dvakrát nebodoval. "To bylo hrozné, jel jsem strašně špatně," vzpomínal Nor. I proto se před letošními závody pečlivě věnoval výběru materiálu. "Hodně práce jsem udělal na skluzu a najednou to jde. Jsem nadšený, a to nejen z výhry, ale z jízdy, kterou jsem si užil," uvedl Svindal, první norský vítěz na sjezdovce Saslong od triumfu Lasseho Kjuse v roce 2003.

Zpět do formy se dostal rovněž Janka. Švýcar po třech výhrách za sebou v Americe minulý týden třikrát nedojel ve Val d´Isere. "Byl jsem trochu nervózní, i když jsem se snažil ty závody hodit za hlavu. Jsem rád, že jsem zase projel cílem a zajel dobře," řekl Janka.

Smůla ani v pátek neopustila zraněními sužovaný kanadský tým, jenž pravděpodobně přišel v olympijské sezóně už o pátého lyžaře. Závod nedokončil po nepovedeném přistání po skoku Francois Bourque, jenž si podle předběžných zpráv přetrhl přední zkřížený vaz v levém koleně.

Reprezentace pořadatelské země olympijských her ve Vancouveru už dříve kvůli zranění ztratila mistra světa ve sjezdu Johna Kuceru, Jeana-Philippa Roye a v tomto týdnu ve Val d'Isére i Larisu Yurkiwovou a Kelly Vanderbeekovou.

Nabitý program sjezdařů pokračuje sobotním sjezdem na Saslongu. Pak se kolotoč mužů přesune do nedaleké Alta Badii, kde je v neděli na pořadu obří slalom a o den později se tam jede slalom.

Superobří slalom SP mužů ve Val Gardeně (Itálie):
1. Svindal (Nor.) 1:38,35, 2. Janka (Švýc.) -0,12, 3. Staudacher (It.) -0,17, 4. Scheiber (Rak.) -0,62, 5. Miller (USA) -0,69, 6. Defago (Švýc.) -0,83, 7. Guay 0,95, 8. Dixon (oba Kan.) -0,96, 9. Raich (Rak.) -1,00, 10. Büchel (Licht.) -1,02, ...27. Záhrobský (ČR) -1,82.
Průběžné pořadí SP v super-G (po 3 ze 6 závodů): 1. Walchhofer (Rak.) 180, 2. Raich a Svindal oba 154, 4. Osborne-Paradis (Kan.) 124, 5. Janka 120, 6. Ligety (USA) 112, ...47. Záhrobský 4.
Průběžné pořadí SP (po 11 z 34 závodů): 1. Janka 540, 2. Raich 515, 3. Svindal 388, 4. Cuche (Švýc.) 384, 5. Walchhofer 288, 6. Ligety 281, ...71. Bank (ČR) 18, 102. Záhrobský 4.

Reklama