Hlavní obsah

Záhrobský dosáhl 21. místem ve Val Gardeně životního úspěchu

Český lyžař Petr Záhrobský obsadil v sobotním sjezdu Světového poháru ve Val Gardeně 21. místo a dosáhl nejlepšího výsledku v kariéře. Zvítězil Kanaďan Manuel Osborne-Paradis o 13 setin sekundy před Rakušanem Mariem Scheiberem. O třetí pozici se shodným časem podělili Francouz Johan Clarey s Ambrosim Hoffmannem ze Švýcarska.

Článek

Devětadvacetiletý Záhrobský je jediným českým sjezdařem, který kdy dokázal bodovat v rychlostních disciplínách Světového poháru. Jeho maximem dosud bylo 25. místo z březnového sjezdu v Kvitfjellu.

Po pátečním superobřím slalomu, v němž dojel sedmadvacátý, bodoval Záhrobský podruhé za sebou. Ve Val Gardeně se mu dařilo i loni, tehdy tam díky třicátému místu v super-G získal v SP první bod v kariéře.

V sobotu se mu vydařila zejména prostřední pasáž, v níž jel dokonce rychleji než vítězný Kanaďan. "Na jednom mezičase jsem byl třetí, na druhém pátý," uvedl český reprezentant v tiskové zprávě.

Skvěle připravené lyže

Na dvou terénních vlnách pak sice přišlo menší zaváhání, ale ani to Záhrobského nepřipravilo o životní úspěch. "Taková chyba se stane, někdo ji na trati udělá nahoře, někdo dole. Na mezičasy se ve sjezdovém lyžování moc nehraje, důležitý je výsledný čas v cíli - na jednom mezičase můžete vést o vteřinu, ale hned v další zatáčce se vyklopíte," poznamenal český sjezdař.

Významný podíl na jeho výsledku měly i dobře připravené lyže. "Táta odvedl při mazání výbornou práci. Obě bodovaná umístění ve Val Gardeně nejsou mými úspěchy, ale úspěchy celého týmu," zdůraznil Záhrobský.

Ten měl navíc ve Val Gardeně velkou diváckou podporu. "Přijela moje mamka a lidé z firmy Don Quiet, což je náš dodavatel závodního oblečení, měli v cíli transparent a skvěle povzbuzovali. Byl to pro mě velmi příjemný zážitek," dodal Záhrobský.

Osborne-Paradis zažívá životní sezonu

Zatímco jiné kanadské lyžaře stíhá před olympiádou jedna pohroma za druhou, pětadvacetiletý Osborne-Paradis zažívá životní sezonu. Na konci listopadu zvítězil na domácí trati v Lake Louise v superobřím slalomu a dnes porazil všechny protivníky i ve své hlavní disciplíně, třebaže ve střední části sjezdovky Saslong chyboval.

"V tu chvíli to vypadalo, že mám po závodě, a nikdy bych si nepomyslel, že ten čas bude stačit. Ale samozřejmě je super, že nakonec vydržel nahoře," poznamenal Osborne-Paradis, jenž první závod SP vyhrál v březnu v Kvitfjellu. "Tím, co se teď kolem nás děje (série zranění kanadských lyžařů), se nesmíme nechat ovlivnit. V tréninku mi to tady šlo, to mi dodalo sebedůvěru. Ráno jsem si pak pustil muziku, vyčistil jsem si hlavu a šel jsem na to," dodal s úsměvem kanadský sjezdař, který loni ve Val Gardeně skončil třetí.

Největší favorité se na stupně vítězů neprosadili, částečně i vinou postupně zesilujícího protivětru. Dvojnásobný vítěz z minulých let Michael Walchhofer dojel pátý, Bode Miller byl s pochroumaným kotníkem devátý. Ještě o místo za ním skončil Didier Cuche, ten ovšem startoval se zlomeným žebrem.

Přesto si Cuche upevnil průběžné vedení v disciplíně, neboť jeho největší konkurent a vedoucí muž SP Carlo Janka dnešní závod vynechal. Nejel ani Benjamin Raich, a tak se celkové pořadí v čele seriálu nezměnilo.

Na start se nepostavil ani Ital Werner Heel, jemuž se na domácí sjezdovce dařilo v tréninku, ale v pátečním super-G upadl a poranil si koleno. Nuceně odpočívat bude zhruba tři týdny.

Světový pohár se nyní přesune do jiného italského střediska Alta Badia, kde se v neděli uskuteční obří slalom a o den později slalom speciál. Záhrobský pojede jen obří slalom, po Vánocích se vydá na sjezd do Bormia. "Absolvuju tréninky a podle nich se rozhodnu, zda nastoupím do závodu. Loni to byla v Bormiu extrémně nebezpečná trať, uvidíme, jak to bude vypadat letos. Nebudu riskovat za hranicí rizika," řekl Záhrobský.

Sjezd SP mužů ve Val Gardeně (Itálie):
1. Osborne-Paradis (Kan.) 2:01,27, 2. Scheiber (Rak.) -0,13, 3. Hoffmann (Švýc.) a Clarey (Fr.) oba -0,25, 5. Walchhofer (Rak.) -0,48, 6. Dixon (Kan.) -0,50, 7. Büchel (Licht.) a Olsson (Švéd.) oba -0,56, 9. Miller (USA) -0,77, 10. Cuche (Švýc.) -0,85, ...21. Záhrobský (ČR) -1,73.
Průběžné pořadí sjezdu (po 3 z 8 závodů): 1. Cuche 206, 2. Janka (Švýc.) 160, 3. Walchhofer 140, 4. Osborne-Paradis 118, 5. Heel (It.) 116, 6. Scheiber 106, ...38. Záhrobský 10.
Průběžné pořadí SP (po 12 z 34 závodů): 1. Janka 540, 2. Raich (Rak.) 515, 3. Cuche 410, 4. Svindal (Nor.) 402, 5. Walchhofer 333, 6. Ligety (USA) 281, ...74. Bank (ČR) 18, 79. Záhrobský 14.

Reklama