Hlavní obsah

Bakeš se blýskl ve SP v snowboardcrossu čtvrtým místem

TELLURIDE

Snowboardista David Bakeš vybojoval na Světovém poháru ve snowboardcrossu v americkém Telluride čtvrté místo, čímž dosáhl nejlepšího výsledku v kariéře. Další český reprezentant Michal Novotný skončil v sobotu osmnáctý. I druhý závod sezóny vyhrál Francouz Pierre Vaultier.

Článek

Bakeš naznačil své možnosti na zřejmě nejnáročnější trati v historii SP ve Skalistých horách už v kvalifikaci, kterou poprvé v životě vyhrál. Ve vyřazovací části zvítězil v osmifinále i ve čtvrtfinále s přehledem s náskokem několika desítek metrů.

V semifinále se po chybě na trojitém skoku dostal v klopené zatáčce do hromadného pádu, ze kterého vyjel na třetím nepostupovém místě. V následných technických pasážích se však dostal na druhé místo za Kanaďana Roberta Fagana, který nakonec obsadil stříbrnou pozici za Vaultierem.

Sedmadvacetiletého závodníka Dukly Liberec, jehož dosavadním maximem byla osmá příčka z únorového snowboardcrossu v korejském Sung-u, ve čtyřčlenném finále porazil i domácí Ross Powers. Hlavně proto, že Bakeš v jedné ze zatáček po skoku vyjel z trati. Po startu vedl a ještě v polovině trati byl druhý.

I tak se Bakeš definitivně kvalifikoval na olympijské hry do Vancouveru, kde bude mít Česká republika ve snowboardcrossu dva zástupce. Sobotní úspěch je pro Bakeše o to slibnější, že trať závodu stavěl muž, který začne za necelý měsíc budovat olympijskou trať ve Vancouveru. V průběžné klasifikaci SP mu patří páté místo.

Novotný, čtvrtý muž konečného pořadí loňského Světového poháru a vítěz finálového závodu minulého ročníku, skončil ve svém osmifinále na posledním čtvrtém místě. Při riskantním projetí pravotočivé zatáčky s vlnami zakolísal a na následném skoku spadl. Sešlo tak z jeho možného čtvrtfinálového souboje s Bakešem.

Závod žen vyhrála Kanaďanka Maelle Rickerová, která stejně jako Vaultier vládne Světovému poháru se stoprocentní bilancí.

Závody SP ve snowboardcrossu v Telluride (USA):
Muži: 1. Vaultier (Fr.), 2. Fagan (Kan.), 3. Powers (USA), 4. Bakeš, ...18. Novotný (oba ČR).
Průběžné pořadí SP (po 2 z 12 závodů):
1. Vaultier 2000 bodů, 2. Wescott (USA) 1200, 3. Fagan 1090, ...5. Bakeš 630, 16. Novotný 350.
Ženy: 1. Rickerová (Kan.), 2. Mielerová (Švýc.), 3. Maltaisová (Kan.), 4. Franconová (Švýc.), ...30. Koukalová (ČR).
Průběžné pořadí SP (po 2 z 12 závodů):
1. Rickerová 2000, 2. Maltaisová 1200, 3. Žekovová (Bul.) 1160.

Reklama