Hlavní obsah

Švýcarská lyžařka Aufdenblattenová vyhrála poprvé závod SP

VAL D´ISERE

Švýcarská lyžařka Fränzi Aufdenblattenová vyhrála superobří slalom ve Val d'Isére a v 168. závodu Světového poháru se dočkala první výhry. Závod ve dvacetistupňovém mrazu se vydařil i dalším Švýcarkám, mezi nejlepšími sedmi jich bylo celkem pět.

Foto: Giovanni Auletta, ČTK/AP

Švýcarská lyžařka Franzi Aufdenblattenová oslavuje vítězství ve Val d'Isere.

Článek

Osmadvacetiletá Aufdenblattenová, která dosud byla v SP nejlépe dvakrát třetí, porazila o 23 setin krajanku Nadiu Stygerovou. Švýcarský blok rozbila úřadující vítězka seriálu Lindsey Vonnová z USA, která se zároveň dostala do čela průběžného pořadí. Vonnová, jež na Stygerovou ztratila tři setiny, vstupovala do závodu se stejným bodovým ziskem jako Maria Rieschová. Německá slalomářka dnes obsadila 21. místo a v boji o celkový triumf ztratila 50 bodů.

Švýcarskou dominanci ve Val d'Isére podtrhly čtvrtým místem Fabienne Suterová a dělenou šestou pozicí ve stejném čase Martina Schildová a Dominique Gisinová. Mezi ně se vešla Italka Nadia Fanchiniová.

"Byl to hlavní cíl mé kariéry. Toužila jsem po tom být jeden den úplně nejrychlejší," radovala se ze svého vysněného vítězství Aufdenblattenová. "Mluvily jsme o tom s Nadiou snad dvoutisíckrát a to, že jsem na pódiu právě s ní, je prostě neuvěřitelné. Nemohlo to dopadnout lépe," dodala.

Závod na sjezdovce Oreiller-Killy, kde se kvůli špatnému počasí nemohl jet sobotní sjezd, poznamenal těžký pád domácí Marie Marchandové-Arvierové. Francouzská vicemistryně světa ztratila rovnováhu a upadla několik bran před koncem. Navzdory tomu, že čtyřiadvacetiletou lyžařku ošetřovali zhruba čtvrt hodiny na trati, by neměl být její stav vážný.

Podle mluvčího francouzského týmu neztratila Marchandová-Arvierová vědomí a mohla by z hrozivě vypadající nehody vyváznout jen s lehkým otřesem mozku. "Zprávy jsou docela povzbudivé," řekl mluvčí.

Závod nedokončila ani jediná Češka na startu Klára Křížová.

Světový pohár lyžařek ve Val d'Isére - superobří slalom:
1. Aufdenblattenová 1:26,43, 2. Stygerová (obě Švýc.) -0,23, 3. Vonnová (USA) -0,26, 4. Suterová (Švýc.) -0,90, 5. N. Fanchiniová (It.) -1,02, 6. Gisinová a Schildová (obě Švýc.) obě -1,07, 8. Rebensburgová (Něm.) -1,10, 9. Fischbacherová (Rak.) -1,18, 10. Jacquemodová (Fr.) -1,40, ...Křížová (ČR) nedokončila.
Průbežné pořadí superobřího slalomu (po 2 z 8 závodů): 1. Vonnová 140 b., 2. Görglová (Rak.) 124, 3. Stygerová 116, 4. Aufdenblattenová 113, 5. Suterová 90, 6. Jacquemodová 86.
Průběžné pořadí SP (po 11 z 33 závodů): 1. Vonnová 581, 2. M. Rieschová (Něm.) 531, 3. Zettelová (Rak.) 384, 4. Pärsonová (Švéd.) a Görglová obě 298, ...10. Záhrobská (ČR) 168.

Reklama