Hlavní obsah

Nor Northug vyhrál klasickou třicítku v Rogle, Magál získal bod

ROGLA

Norský běžec na lyžích Petter Northug má v olympijské sezóně skvělou formu. Po triumfu v sobotním sprintu v neděli dokázal ve slovinské Rogle díky finiši vyhrát i závod na 30 km klasicky s hromadným startem a upevnil si vedení ve Světovém poháru. Z českých běžců získal třicátý Jiří Magál jeden bod.

Foto: Filip Horvat, ČTK/AP

Norský lyžař Petter Northug

Článek

V Rogle pravděpodobně skončil sen Stanislava Řezáče kvalifikovat se na olympijské hry ve Vancouveru. Nejlepší český dálkový běžec posledních let potřeboval skončit do 21. místa, aby si vyjel potřebné body. Jenže naposledy figuroval na pátém mezičasu a pak ze stopy odstoupil. Závod nedokončili ani Václav Kupilík a Jan Rykr. Další z dálkových běžců Petr Novák dojel šestačtyřicátý, čtvrtý od konce.

"Utrhnul jsem poutko u hůlky a závod nedokončil," uvedl v tiskové zprávě Řezáč. "Bohužel jsem teď bez formy, na první dvacítku by to určitě nebylo. Jsem měsíc na cestách a těším se domů, kde se potřebuju dát dohromady. Dalším závodem je pro mě Jizerská padesátka, tam už to snad bude lepší," řekl šestatřicetiletý Řezáč, který běžel klasický závod SP poprvé po pěti letech. Dvakrát se v rámci SP jely také dálkové běhy - Vasův běh 2006 a Marcialonga 2004.

"Výsledek bohužel není takový, jaký bych si představoval. Novák bojoval se ctí, ale nestačilo to," řekl reprezentační trenér Miroslav Petrásek. Druhou možnost poprat se o olympijskou nominaci by mohl mít Řezáč teoreticky 16. ledna v Otepää, pokud ho kouč postaví.

Northug vyhrál v letošní sezoně již počtvrté a v čele průběžného pořadí narostl jeho náskok na 240 bodů. Druhý ve slovinském středisku skončil o sedm desetin sekundy zpět Rus Alexandr Legkov a jen o další dvě desetiny po něm projel cílem krajan Maxim Vylegžanin.

"Je to skvělé místo," usmál se Northug po druhé výhře v Rogle. "Na začátku jsem se cítil unavený, ale na konci už to bylo dobré. Před stadionem jsem udržel kontakt, což rozhodlo," dodal trojnásobný mistr světa z Liberce. Už se těší na Vánoce. "Teď si pár dnů oddechnu na gauči a pak se připravím na Tour de Ski, na které chci být hodně vysoko. Formu na to mám," uvedl Northug.

Závod v Rogle byl posledním v letošním roce. Nyní už běžce čeká velký předolympijský test, kterým bude etapová Tour de Ski. Ta začne 1. ledna v německém Oberhofu, kde jsou na pořadu tři díly. Pak se 4. ledna přesunou běžci na sprint do Prahy a vše skončí po dalších čtyřech pokračováních výběhem do sjezdovky v Itálii 10. ledna.

Světový pohár v běhu na lyžích v Rogle (Slovinsko):
Muži - 30 km klasicky s hromadným startem:
1. Northug (Nor.) 1:22:55,8, 2. Legkov -0,7, 3. Vylegžanin (oba Rus.) -0,9, 4. Di Centa (It.) -1,5, 5. Filbrich (Něm.) -1,9, 6. Olsson (Švéd.) -2,4, 7. Pankratov (Rus.) -2,9, 8. Rickardsson (Švéd.) -3,7, 9. Piller Cottrer (It.) -4,5, 10. Rönning (Nor.) -4,9, ...30. Magál -1:38,8, Řezáč, Rykr, Kupilík (všichni ČR) nedokončili.
Průběžné pořadí SP (po 8 z 32 závodů):
1. Northug 440, 2. Dahl (Nor.) 200, 3. Legkov 187, 4. Hattestad (Nor.) 170, 5. Vylegžanin 169, 6. Pětuchov (Rus.) 160, ...41. Koukal 48, 60. Bauer 29, 104. Kožíšek 5, 113. Magál 1 (všichni ČR).

Reklama